Zdrowe i pyszne sałatki na przywitanie wiosny

Nadeszła wiosna, czas w którym każdy z nas wraca do siebie po długim okresie jesieni i zimy. Nasze ciała są zmęczone i rozleniwione z powodu wielu miesięcy chłodu. Budzimy się z zimowego snu spragnieni promieni słonecznych, ruchu na świeżym powietrzu i witamin. Po czasie tłustych, świątecznych potraw i słodyczy podjadanych w zimowe wieczory nadchodzi pora, kiedy marzymy o czymś lekkim, kolorowym, pachnącym i pysznym. Poniżej prezentujemy kilka przepisów na pyszne i zdrowe wiosenne sałatki, które zapewnią Wam bogactwo witamin i dobre samopoczucie!

Sałatka z kurczakiem i pomarańczą

Niezwykle smaczna i pełna witamin, oraz białka sałatka przywodząca na myśl letnie dni i plażę w tropikach. Jeśli jej spróbujesz będziesz się zajadać już zawsze!

  • pierś kurczaka
  • roszponka
  • 1 pomarańcza
  • jogurt naturalny lub jogurt grecki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka pomidorków cherry
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Roszponkę wyłóż na durszlak, opłucz i włóż do miski.
  2. Pierś kurczaka pokrój na małe cząstki, dopraw solą i przyprawą do kurczaka, podsmaż na małej ilości oliwy. Poczekaj aż przestygnie.
  3. Cztery łyżki jogurtu naturalnego wlej do szklanki lub miseczki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  4. Pomarańczę obierz i pokrój w cząstki.
  5. Pomidorki cherry przekrój na połówki.
  6. Kurczaka, pomarańczę i pomidory dodaj do roszponki, wszystko polej sosem.

Sałatka z rzodkiewką i serem feta

Ta propozycja jest nie tylko opcją sycącą, ale też pełną smaku. Rzodkiewki mają działanie bakteriobójcze i wspomagają procesy trawienne. Warto więc po nie sięgnąć, by oczyścić organizm po zimie!

  • duży zielony ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • 30 g sera feta
  • kiełki lucerny
  • ocet jabłkowy
  • miód
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Ogórka myjemy i kroimy w półksiężyce, podobnie rzodkiewki (na pół i w plasterki). Łączymy ze sobą.
  2. Fetę kroimy w kostkę. Dodajemy do ogórka i rzodkiewki.
  3. Dwie łyżki oliwy z oliwek łączymy z dwiema łyżkami octu jabłkowego, dodajemy jedną łyżkę miodu, dodać sól ii pieprz.
  4. Polać sałatkę sosem, na wierzch wyłożyć kiełki lucerny.

Sałatka z granatem i szarpaną wieprzowiną

Pyszna odświeżająca sałatka, której absolutnie musisz spróbować, ponieważ mięta w niej zawarta oczyści Twój organizm z toksyn i sprawi, że poczujesz, że zima naprawdę się skończyła.

  • sałata karbowana
  • szarpana wieprzowina
  • granat
  • świeża mięta

Przygotowanie:

  1. Sałatę wykładamy na stosunkowo płaskie naczynie.
  2. Szarpaną wieprzowinę układamy na sałacie.
  3. Na kompozycję wysypujemy nasiona granatu z jednej połowy owocu.
  4. Całość posypujemy posiekanymi listkami świeżej mięty.
  5. Z drugiej połowy granatu wyciskamy sok i polewamy nim sałatkę.

Sałatka a’la Tabuleh z ciecierzycą

Nasza wersja libańskiej sałatki o nazwie Tabuleh, w której kaszę kuskus zastąpiliśmy cieciorką.

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 pęczki pietruszki (bez łodyg)
  • 2 łyżki kolendry
  • 1 czerwona cebula
  • 3 dymki
  • 1 pomidor
  • 100 ml soku z cytryny
  • 1 zielony ogórek

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa kroimy bardzo drobno.
  2. Dodajemy cieciorkę.
  3. Przyprawiamy i mieszamy.

Jedzcie na zdrowie. Smacznego!

Tylko u nas!

Dodaj komentarz