Zielona herbata – chroni i wspomaga

Chiny to ojczyzna herbaty. W kraju tym odkryto ją ok. 5 000 lat temu, dziś nikt nie wyobraża sobie gospodarstwa domowego bez tego aromatycznego i jedynego w swoim rodzaju napoju. Na szczęście coraz częściej mówi się także o dobroczynnym wpływie na nasz organizm herbaty sporządzanej z suszonych liści i pączków krzewu rodzaju Camelia.

Coraz bardziej popularne staje się podkreślanie właściwości leczniczych herbaty, nazywanej „eliksirem młodości XXI wieku”. Sukces tego napoju to nie tylko niepowtarzalny aromat, lecz także obecność w nim kofeiny – pobudzającej i stymulującej ludzki umysł. Jeśli dodać do tego silne właściwości antyoksydacyjne, redukujące ryzyko występowania chorób serca, układu krążenia, układu nerwowego, a nawet chorób nowotworowych, nic dziwnego, że spożywanie herbaty jest wręcz przez wielu lekarzy zalecane.

Według statystyk człowiek najchętniej sięga po herbatę czarną, konsumowaną w dużych ilościach w Europie, USA czy Indiach. Tuż za nią, jeśli chodzi o spożycie, plasuje się zielona herbata, pijana głównie w krajach azjatyckich. Choć najchętniej sięgamy po herbatę ekspresową, najbardziej cenimy jednak smak tej liściastej, zaparzanej w specjalnym czajniczku.

CO KRYJE SIĘ W LIŚCIACH ZIELONEJ HERBATY?

W skład liści zarówno czarnej, jak i zielonej herbaty wchodzą w głównej mierze polifenole z grupy katechin, nadające jej cierpki smak i ściągające właściwości. Najaktywniejszym związkiem polifenolowym jest galusan epigalokatechiny, (ECGC), wykazujący kilkunastokrotnie większe zdolności antyoksydacyjne od witaminy C. W skład herbaty, poza polifenolami, wchodzą również flawonoidy, kwasy fenolowe oraz pochodne kwasu kawowego. Warto jednak pamiętać, że liczba związków w dużej mierze zależy od gatunku herbaty, klimatu, warunków uprawy oraz procesów produkcyjnych.

NAJWAŻNIEJSZE WŁAŚCIWOŚCI ZIELONEJ HERBATY

  • Pobudza metabolizm, a co za tym idzie działa korzystnie na redukcję tkanki tłuszczowej
  • Posiada właściwości przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe
  • Przyczynia się do obniżania całkowitego poziomu cholesterolu we krwi i podnosi poziom „dobrego” HDL
  • Ma działanie regulujące poziom cukru we krwi
  • Ma także działanie obniżające ciśnienie tętnicze
  • Pełni również funkcję ochronną wątroby
147

Tylko u nas!

4 komentarzy na “Paznokcie hybrydowe – wygodne, ale czy bezpieczne dla zdrowia?

  1. mija mija

    No to prawda czasami nasze paznokcie nie są tak mega odporne i przez to musimy brać jakieś suplementy. Nie raz było tak , że aceton popsuł ich kondycje czy żele i inne zdobienia. Trzeba dbać o każdy skrawek naszego ciała.

  2. kika33

    Ja wcale nie “robie” paznokci tj nie ozdabiam ich. Wolę swoję naturalne . Z tego co się orientuje moje koleżanki muszą robić paznokcie żelowe czy tipsy ze względu na słabą płytkę paznokcia. Ja nie mam takich problemów.

  3. fitgirlpower

    ja to od świeta robie pazurki. Lubię hybrydę i raczej z niej nie rezygnuję z powodu acetonu. Ważne jest by pielęgnować po takich zabiegach , paznokcie z zdwojoną siłą. Wtedy myślę , że bedzie ich kondycja znacznie lepsza.

  4. Pani Dietetyk

    Miialam takie i sa fajne, ale nie mozna nimi wydluzyc plytki to jedyny mankament, wygladaja fajnie i dobrze sie trzymaja tylko malo kolorow akurat moja kosmetyczka miala, wiec zelowe lepiej wygladaja, jesli chodzi o jakis fajny wzor itd.

Dodaj komentarz