Zielona herbata w walce z otyłością i próchnicą

Zielone herbata ma wszechstronne zastosowanie: nie tylko ze względu na właściwości antyoksydacyjne, korzystny wpływ na układ krążenia oraz nerwowy, lecz także z powodu wspomagania procesu trawienia i… ochrony uzębienia! Dalsza część artykułu przybliży proces poprawnego parzenia zielonej herbaty oraz omówi jej poszczególne właściwości.

ZIELONA HERBATA A UKŁAD POKARMOWY

Katechiny zielonej herbaty, będące jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy, skutecznie hamują In vitro procesy związane z lipazami trawiennymi – enzymami rozkładającymi w szybkim tempie triglicerydy do kwasów tłuszczowych. Uznaje się proces ten za niezbędny, jeśli chodzi o przyswajanie przez nasz organizm tłuszczu. Co ciekawe, aktywność lipaz znacząco spada, gdy organizmowi zostanie dostarczona dawka ok. 80 mg polifenoli (do których należą właśnie katechiny). Warto również nadmienić, że taniny, będące jednymi ze składników herbaty, pobudzają termogenezę, tzn. redukcję podskórnej tkanki tłuszczowej. Choć w świetle tych faktów trudno zaliczyć zieloną herbatę do leków odchudzających, warto pamiętać, że to bezpieczny, zdrowy i naturalny napój, nie tylko wspomagający zachowanie zdrowej i smukłej sylwetki, lecz także równowagi w funkcjonowaniu organizmu.

ZIELONA HERBATA A PRÓCHNICA

Choć bardzo często do posiłku wybieramy napoje słodzone, kawę lub herbatę, warto pamiętać, że zielona herbata to jeden z najbardziej skutecznych środków w walce z próchnicą. Badania pokazują, że dzieci, które codziennie piły filiżankę zielonej herbaty po obiedzie, zmniejszyły tym samym ryzyko wystąpienia próchnicy aż o 22%! Wszystko za sprawą związków bakteriobójczych i bakteriostatycznych, będących składnikami liści zielonej herbaty. Związki polifenolowe tego napoju powstrzymują bowiem przyleganie do płytki nazębnej bakterii szczepu Streptococcus mutant i Streptococcus salvarius, związanych z tworzeniem się próchnicy.

SZTUKA PICIA HERBATY

Warto pamiętać o kilku prostych zasadach związanych z parzeniem herbaty. Po pierwsze: wskazane jest używanie naczyń porcelanowych. Dzbanuszki powinny mieć objętość dostosowaną do ilości herbaty, którą chcemy uraczyć naszych gości. Udowodniono naukowo, iż spożywanie herbaty z porcelanowych filiżanek ma dodatni wpływ na jej smak, jak również wzmaga przyjemność płynącą z jej spożywania. Ważny jest również aspekt higieniczny: powinniśmy przed podaniem wytrzeć naczynia do picia herbaty wcześniej przygotowaną czystą ściereczką: tak, aby uniknąć przenikania się zapachów.

JEDNA FILIŻANKA HERBATY ZAWIERA OD 100 DO 200mg POLIFENOLI!
KROK PO KROKU – ZASADY PARZENIA HERBATY

  1. Przed rozpoczęciem czynności należy użyć wrzątku w celu wyparzenia porcelanowego dzbanuszka.
  2. Gdy jednak zależy ci na wydobyciu z zielonej herbaty pełnego smaku i aromatu, nigdy nie używaj wrzątku do jej zaparzenia.
  3. W celu przygotowania porcji dla jednej osoby (200 ml), należy wsypać do dzbanuszka jedną łyżeczkę herbaty.
  4. Dla herbaty czarnej temperatura parzenia powinna wynosić 100 stopni, z kolei dla herbaty zielonej oraz białej około 70 stopni.
  5. Aby lepiej zaparzyć napar, należy po zalaniu herbaty wodą nakryć naczynie tak, aby nie ulatniał się zeń aromat.
  6. Czas parzenia dla każdego rodzaju herbaty jest inny. Zalecany czas parzenia czarnej to od 3 do 5 minut. Z kolei herbaty zielone winny być parzone ok. 3 minut.
  7. Napar należy po odpowiednim czasie parzenia przelać do porcelanowych filiżanek i rozkoszować się smakiem herbaty.

Zielona herbata to napój naturalny, nietoksyczny oraz bezpieczny dla naszego organizmu, stąd spożywanie go w dużych ilościach nie powinno wywoływać w organizmie niepożądanych reakcji. Przeciwwskazaniem może być jednak zawartość w niej kofeiny (ok. 10-50 mg w jednej filiżance).

Jeśli smak lub zapach zielonej herbaty nie przypadł nam do gustu, w aptece możemy nabyć jej ekstrakty w kapsułkach. Zawierają one optymalną dawkę substancji czynnej – galusanu epigalokatechiny.

Dlaczego herbata odpręża?

Wszystko dzięki aminokwasowi wpływającemu korzystnie na pracę mózgu – teaninie. Jej oddziaływanie zwiększa wytwarzane przez mózg fale alfa (będące dowodem na wyciszenie jego akcji, zatem i odprężenie). W 100g suszonych liści znajduje się również 0.6-2.3 mg teaniny, która skutecznie niweluje szkodliwe działanie kofeiny.

Tylko u nas!

Dodaj komentarz