Zupa na lato – pięć pomysłów na chłodnik

spec. Anna Głowacka (dyplomowany dietetyk):

Lato w końcu przyszło! Dzień trwa ¾ doby, temperatury sięgają zenitu i jedyne, na co mamy ochotę, to leżeć na trawie i patrzeć w niebo. Ale zaraz, zaraz! Przecież coś trzeba jeść. Najlepiej warzywa, bo w taki upał nic innego poza nimi i lodami nie przechodzi przez gardło. No dobrze, warzywa to znów z parowaru? A może zupę? nie, zupa jest gorąca, a tu i tak upał…

Zupa nie musi być na gorąco!

Zapewne większość z nas jadła kiedyś chłodnik z półek sklepowych i nie za dobrze go wspomina gdyż często bywa bez smaku, za słony, a warzyw w nim brak.

Jak zwykle wyciągam pomocną dłoń i pokażę, jak zrobić pyszne, zdrowe, sycące, orzeźwiające, niskokaloryczne i ponadto proste chłodniki! Tu liczba mnoga, ponieważ pomysłów na chłodnik jest całe mnóstwo i nie trzeba wyłącznie ograniczać się do jednej wersji na burakach, choć taki przepis też podam, ponieważ nie każdy wie, jak zrobić dobry chłodnik z botwinki.

Różowy chłodnik litewski

Składniki:

  • ok. ½ kg botwinki wraz z buraczkami
  • 1 l bulionu warzywnego lub zimnej wody
  • 250 ml kefiru
  • 250ml maślanki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Pęczek rzodkiewek
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Botwinkę dokładnie umyć, posiekać razem z buraczkami, które wcześniej obieramy.
  2. Bulion zagotować, osolić i wrzucić do niego buraczki.
  3. Gotować przez ok 5 min.
  4. Po tym czasie wrzucić liście botwinki i gotować jeszcze ok 2 min.
  5. Ostudzić i schłodzić.
  6. Po schłodzeniu dodać maślankę, kefir, jogurt.
  7. Doprawić sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem.
  8. Dodać posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek i natkę.
  9. W razie potrzeby wstawić do lodówki.

Chłodnik z awokado i ogórków + ogórkowa salsa

Składniki:

  • 600 g zielonego ogórka + 1 średni do salsy
  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 700 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 2 cytryny
  • 1 mała łyżeczka zielonego curry lub wasabi (dodajemy więcej jeżeli lubimy na ostro)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • ½ dojrzałego melona
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • po jednej łyżce świeżych siekanych ziół: mięty, werbeny, melisy lub cytrynowego tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy w drobną kostkę.
  2. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, lekko rozgniatamy i miksujemy razem z ogórkiem.
  3. Dodajemy jogurt.
  4. W trakcie miksowania dodajemy po łyżce sok z jednej cytryny, zielone curry, jedną łyżkę miodu i doprawiamy solą.
  5. Wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy salsę

  1. Ogórka obieramy grubo ze skóry. Tę „skórkę” kroimy w kostkę, a wraz z nią, w taką samą kostkę kroimy melon.
  2. Z oleju, jednej łyżki miodu, soli i soku z drugiej cytryny ukręcamy sos. Z nim łączymy melona, ogórka i świeże zioła.
  3. Wylewamy chłodnik do miseczek i dekorujemy salsą.

Chłodnik z pomidorów czyli Gazpacho

Składniki:

  • 1kg dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona papryka bez nasion
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 kromki białego chleba bez skórki
  • sól, pieprz
  • do przybrania: drobno pokrojone ½ zielonego ogórka, ½ czerwonej cebuli, ½ zielonej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Chleb podsusz przez 5-7 min w rozgrzanym piekarniku, następnie rozkrusz go na mniejsze kawałki.
  2. Pomidory pokrój na ćwiartki i wykrój z nich gniazda i zmiksuj razem z czerwoną papryką, pokruszonym chlebem i oliwą na gładki krem.
  3. Dodaj 100-150 ml zimnej wody, dokładnie wymieszaj do zadowalającej konsystencji.
  4. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem winnym do smaku.
  5. Zupę wstaw na 3 h do lodówki. Po upływie czasu przelej do miseczek, przybierz pokrojonymi warzywami i kostką lodu.

Chłodnik z rzodkiewki

Składniki:

  • 12 rzodkiewek
  • Natka pietruszki
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 1 zielony ogórek
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiew umyć i pokroić w kostkę. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Zsiadłe mleko i jogurt wymieszać ze sobą na jednolitą masę i wycisnąć do niej czosnek.
  3. Dodać rzodkiewkę i ogórka.
  4. Przelać do szklanek i podawać z natką pietruszki lub cienkim posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.

Chłodnik ze szpinaku z fetą

Składniki:

  • 50 dag szpinaku
  • 50 dag gęstego jogurtu greckiego
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 10 dag twardej fety
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz cayenne
  • sól i pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak dokładnie umyj, odsącz z nadmiaru wody, posiekaj i podsmaż lekko razem z czosnkiem na oliwie z oliwek. Następnie zalej bulionem i zagotuj pod przykryciem przez ok 10 min.
  2. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
  3. Zupę po ostygnięciu zmiksuj na gładki krem, połącz z jogurtem i wstaw do lodówki. Podawaj z kilkoma kostkami sera feta.

SMACZNEGO!!!

Tylko u nas!

Dodaj komentarz