
Awokado to jeden z najzdrowszych owoców, a jego codzienne spożywanie może przynieść mnóstwo korzyści dla Twojego organizmu. Dzięki jego neutralnemu smakowi można go z łatwością przyprawić według gustu i cieszyć się wspaniałym wpływem owocu na zdrowie.
Kilka faktów o awokado
Czy wiesz, że właściwą polską nazwą owocu jest uroczo brzmiąca smaczliwka? W języku angielskim właściwości awokado podkreślone są nazwą aligatorowa gruszka, ze względu na specyficzną fakturę skóry oraz kształt. Aztekowie nazywali natomiast cudowny przysmak “masłem Boga”, zaznaczając jego wspaniałe dla ludzkiego organizmu właściwości.
Owoc awokado prawdopodobnie znany jest już od 7000 lat. Początkowo hodowany był na terenach Meksyku, szybko rozpościerając swoje występowanie na Amerykę Południową. Obecnie możemy wyróżnić mnóstwo rodzajów awokado, a każda z odmian to porcja zdrowia i młodości dla każdego.
Awokado – kalorie na zdrowie!
Owoc awokado jest wysokokaloryczny, w jego 100 g znajduje się aż 221 kcal. Nie są to jednak puste kalorie, które będą mogły łatwo odłożyć się na przysłowiowych boczkach. Potwierdzono bowiem badaniami naukowymi, że awokado ma właściwości, które potrafią skutecznie przyspieszać odchudzanie. Produkt składa się aż w 20% do 30% z tłuszczów, które potęgują uczucie sytości oraz przyspieszają metabolizm. To wszystko sprawia, że włączenie awokado do diety może pomóc Ci w walce o szczupłą sylwetkę i zdrowy organizm.
Jakie witaminy ma awokado?
Awokado to witaminy, które zaspokoją zapotrzebowanie Twojego ciała na ważne składniki odżywcze. Przede wszystkim owoc to wspaniały pokarm dla naszego mózgu. Udowodniono, że dzięki zawartości witaminy E oraz kwasów omega-3 awokado ma właściwości wspomagające procesy myślowe, a nawet zdolność zahamowania rozwoju choroby Alzheimera w jej wczesnym stadium.
Awokado to przede wszystkim bogactwo tzw. przeciwutleniaczy, które potrafią działać profilaktycznie na choroby nowotworowe. Oprócz witaminy E w owocu znajduje się także witamina A, która wspaniale działa na cerę.
Właściwości zdrowotne awokado są nie do przecenienia! Zawarty w nim potas obniża ciśnienie krwi, a dzięki dużej zawartości kwasu foliowego jego jedzenie zaleca się kobietom w ciąży.
Jedzenie awokado a dieta
Jak jeść awokado, aby nie przytyć? Bez ograniczeń! Pomimo swojej kaloryczności owoc jest bowiem świetnym wspomagaczem procesu redukcji wagi. Z tego względu jego spożywanie jest zalecane w wielu dietach odchudzających. Jest na przykład ważnym składnikiem diety ketogenicznej, w której zaleca się spożywanie produktów zawierających mało węglowodanów, a dużo tłuszczów. Awokado polecane jest też osobom, które stosują dietę bogatą w błonnik. Jeżeli chcesz dodatkowo wzmocnić działanie odchudzające włącz do jadłospisu suplement diety Therm Line Forte.
Jak przyrządzić awokado, żeby było pyszne i zdrowe?
Zacznijmy od tego, jak rozpoznać dojrzałe awokado. Owoc, który będzie smakował najlepiej wybieramy w ten sposób, że delikatne naciskamy palcem na skórę. Jeżeli ugnie się ona pod naciskiem, to wtedy możesz mieć pewność, że jest to produkt dojrzały. Jak się je awokado? Dzięki swojej maślanej konsystencji może z powodzeniem zastąpić masło na kanapce, można dodać je też do sałatki. Najlepiej skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Można przygotować z niego chłodnik lub słodki, czekoladowy krem. Do diety warto włączyć także olej z awokado o właściwościach prozdrowotnych.