
Psianka podłużna, jajko krzewiaste, gruszka miłosna… Czy którakolwiek z tych nazw coś Ci mówi? Jeśli nie, wiedz, że właśnie pod taką nazwą występuje popularny bakłażan, zwany też często oberżyną. Jest niezwykle pyszny i można go przyrządzić na wiele sposobów. Ceniony jest jednak nie tylko za swój wyjątkowy smak i ciekawy wygląd, bowiem kryje on w sobie moc witamin i minerałów. Już teraz poznaj właściwości bakłażana i nie wahaj się po niego sięgać!
Dawno, dawno temu…
Choć bakłażan prawdziwą furorę robi na polskich stołach dopiero od niedawna, uprawiano go już w starożytnych Chinach – pierwsze informacje na ten temat pochodzą już z V wieku p.n.e. Nie jest to co prawda do końca potwierdzone, ale istnieją przypuszczenia, iż jeszcze wcześniej znany i uprawiany był w Indiach. Oberżyna dotarła do Europy, a dokładniej do Hiszpanii, w VII wieku n.e., zaś stamtąd do kolejnych europejskich krajów.
W Polsce psianka podłużna znana jest już od XVI wieku, ale początkowo uprawiana była dla celów ozdobnych. Polacy rozsmakowali się w bakłażanie dopiero w XIX wieku. Zanim przejdziemy do opisu właściwości bakłażana, warto wyjaśnić jedną kwestię – jest on warzywem czy owocem? Tego typu wątpliwości występują często. Pomimo tego, że oberżyna powszechnie uważana jest za warzywo, z punktu widzenia botaniki jest zdecydowanie owocem.
Właściwości bakłażana
Bakłażan jest niskokaloryczny, bo w 100 gramach mieści się zaledwie 25 kcal. W większości składa się on z wody, ma niewielką ilość tłuszczu i cukru, za to sporo błonnika – we wspomnianych 100 gramach blisko dwa razy więcej niż np. w jabłku. Gruszka miłosna jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, potasu. Oferuje też pewną ilość żelaza i cynku. Jeśli chodzi o witaminy, nie występują one w zastraszających ilościach, jednak dostarcza witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B (kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina).
Ze względu na swój skład bakłażan wykazuje działanie detoksykacyjne i przeciwnowotworowe. Dość skutecznie obniża poziom cholesterolu (dlatego powinien być serwowany z tłustym mięsem), a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, wspiera układ krążenia. Pomimo swoich cennych właściwości leczniczych, bakłażan jest raczej ciężkostrawny, dlatego nie poleca się go osobom, które mają kłopoty z układem pokarmowym i nerkami. Ostrożnie powinny go dawkować kobiety w ciąży i dzieci.
Potrawy z bakłażana
Dania z bakłażana są doprawdy rozmaite, ale prawdziwa klasyka to bakłażan pieczony i grillowany – idealny, jeśli szukasz pomysłu na stosunkowo szybkie danie z bakłażana. Inny ciekawy przepis na bakłażana to bakłażan nadziewany. Tutaj możesz do woli eksperymentować. Przekrawasz bakłażana na pół (wzdłuż!), ostrożnie wyjmujesz miąższ, aby nie uszkodzić skórki. Następnie kroisz miąższ i teraz pełna dowolność – możesz go podsmażyć z mięsem (mielonym, kurczakiem, indykiem) lub ryżem, kuskusem, warzywami. Wykładasz nadzienie na „łódeczkę” z bakłażana i zapiekasz w piekarniku. Gotowe danie możesz podać np. z sałatką z świeżych warzyw lub polać sosem czosnkowym.
Świetnym pomysłem jest też zupa z bakłażana. Bardzo smaczna, wyrazista i na pewno będzie stanowiła miłą, ciekawą odmianę po standardowym rosole czy pomidorowej. Przekrawasz bakłażana, pieczesz przez 25 minut w piekarniku. W tym czasie kroisz cebulę i czosnek, podsmażasz delikatnie na oliwie z oliwek. Wyjmujesz bakłażana i wydrążasz cały miąższ. Dodajesz do cebuli i czosnku, ponownie lekko podsmażasz. Następnie zalej potrawę odrobiną wody, dodaj pieprz i sól do smaku, gotuj na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj trochę śmietany, całość dokładnie zblenduj.
Coraz to większą popularnością cieszą się rozmaite przetwory z bakłażana. Możesz go zamarynować jako „samodzielną” sałatkę na zimę do obiadu, ale śmiało możesz również przygotować z niego pyszną pastę, np. z dodatkiem papryki lub cukinii. Pomysłów jest tak wiele, że z całą pewnością znajdziesz taki, który szczególnie przypadnie Ci do gustu!