
Fit desery są nie tylko smaczne, ale także i zdrowe. Zawierają wartościowe składniki takie jak: otręby, płatki owsiane, gorzka czekolada, ziarna, pełnowartościowa mąka. Dzięki niskiej zawartości cukru desery stają się także niskokaloryczne.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 duża puszka czerwonej fasoli
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżki ksylitolu, miodu lub syropu klonowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- jeden dojrzały banan
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- gorzka czekolada min 70%
- dwie łyżki kakao
- odrobina ksylitolu
- ¼ szklanki mleka
Przygotowanie: Fasolę opłucz dokładnie na sitku i przesyp do dużej miski. Dodaj do niej resztę składników i blenduj około 5 minut do uzyskania gładkiej masy. Formę wyłóż papierem do pieczenia, dzięki temu ciasto nie będzie przywierać do ścianek formy i będzie łatwiejsze do pokrojenia. Ustaw piekarnik na 180 stopni i piecz przez około 40-50 minut. Po 40 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (patyczek musi być suchy).