
Przygotuj chłodne, kolorowe drinki na gorącą, sylwestrową imprezę. Aby dodać napojom finezji można udekorować szklanki i kieliszki listkami mięty, kwiatami, cytryną lub wisienką. Wykorzystaj też akcesoria do drinków takie jak: kolorowe mieszadełka i kostki lodu.
Drinki czy inaczej koktajle to popularne dziś w klubach, na prywatkach czy domowych imprezach słodkie mieszanki alkoholi i różnorodnych dodatków: soków, owoców, ziół. Ich kompozycje to kwestia umiejętnego łączenia składników. Koktajl alkoholowy uzyskiwany jest przez połączenie różnych rodzajów alkoholi, płynów niebędących alkoholem, dodatków w postaci specyficznych przypraw i substancji barwnikowych. Nauka o napojach mieszanych czyli miksologia, rozróżnia napoje mieszane zimne i gorące, alkoholowe i bezalkoholowe. Dzielą się one z kolei na napoje małe, czyli short drinki, których porcja waha się w granicach 60-100 ml oraz na napoje duże long drinki, których porcja przekracza 100 ml i może dochodzić do 250 ml i więcej.
Brzoskwiniowy mus
Składniki:
– 400 g brzoskwiń świeżych lub z puszki
– 4 kiwi
– 0,5 szklanki soku z dyni
– 1 l soku brzoskwiniowego
– 1 l soku cytrynowego
-
sok z cytryny
– kostki lodu.Przygotowanie:
Świeże brzoskwinie zalać wrzątkiem, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę. Brzoskwinie z puszki odsączyć z syropu, pokroić na cząstki. Kiwi obrać, przepołowić, pokroić na cienkie plasterki. Owoce zalać sokiem z cytryny, odstawić na godzinę. Zmiksować na jednolity mus z kostkami lodu. Do musu wlać soki i ewentualnie odcedzony syrop z brzoskwiń. Podawać schłodzony.