
Danie z serii tych, co to gotują się same 🙂 Lekki obiad na chłodniejsze letnie popołudnie, także do pracy! Sezon na warzywa w pełni, warto go wykorzystać.
Składniki (4 porcje):
- 4 duże pomidory
- 2 małe cukinie
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 duża kiełbasa śląska (wariant dla mięsożernych ;))
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka ostrej, mielonej papryki (może być mniej)
- sól do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1.Kiełbasę kroimy w kostkę lub na nieduże kawałki. Podgrzewamy olej w dużym garnku i podsmażamy kiełbasę. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej w garnku kiełbasy. Dodajemy ostrą paprykę i odrobinę soli. Dusimy wszystko pod przykryciem 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Podajemy na gorąco.
W zasadzie to wszystko! 🙂 Prawda, że proste? A jakie smaczne… 🙂
mi zawsze leczo kojarzyło się z ciężką kuchnią! Ale jak widać może mieć i swoją lżejsza formę 🙂 dzięki! u nas w domu zawsze sie je zabielało śmietana z mąka. A ta opcja jest też dobra na chłodniejsze dni latem – zwłaszcza gdy w ogrodzie takie świeże pyszności!