sałatka z szynką parmeńską, kozim serem i… marakują

napisał(a) StrefaChillout
StrefaChillout

Dziś kolejne ciekawe połączenie ostrej rukoli, słonej szynki, delikatnego sera z koziego mleka ze słodką, egzotyczną marakują 🙂 Ponieważ jednak ten egzotyczny owoc zawiera dość twarde, drobne pesteczki, i nie każdemu może przypaść do gustu, polecam także to zestawienie w połączeniu z melonem lub mango.

Składniki (4 porcje):

  • kilka garści świeżej rukoli
  • 150 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
  • 150 g sera koziego
  • 2 marakuje /pół mango / pół melona
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Rukolę myjemy i osuszamy. Szynkę kroimy w mniejsze paski, ser kroimy w kosteczkę lub dzielimy plastry na mniejsze kawałki. 

2. Łączymy tak przygotowane składniki. Następnie dodajemy owoc – wydobywamy łyżeczką pestki marakui lub kroimy w kostkę mango lub melona.

3. Przygotowujemy sos: łączymy ze sobą oliwę, miód i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę.

Smacznego! Dajcie znać, czy polubiliście tę sałatkę 🙂

765
Powrót do blogów

Dodaj komentarz