
Dziś kolejne ciekawe połączenie ostrej rukoli, słonej szynki, delikatnego sera z koziego mleka ze słodką, egzotyczną marakują 🙂 Ponieważ jednak ten egzotyczny owoc zawiera dość twarde, drobne pesteczki, i nie każdemu może przypaść do gustu, polecam także to zestawienie w połączeniu z melonem lub mango.
Składniki (4 porcje):
- kilka garści świeżej rukoli
- 150 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
- 150 g sera koziego
- 2 marakuje /pół mango / pół melona
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Rukolę myjemy i osuszamy. Szynkę kroimy w mniejsze paski, ser kroimy w kosteczkę lub dzielimy plastry na mniejsze kawałki.
2. Łączymy tak przygotowane składniki. Następnie dodajemy owoc – wydobywamy łyżeczką pestki marakui lub kroimy w kostkę mango lub melona.
3. Przygotowujemy sos: łączymy ze sobą oliwę, miód i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę.
Smacznego! Dajcie znać, czy polubiliście tę sałatkę 🙂