Błonnik nie taki zdrowy

Nadmierne spożywanie błonnika może prowadzić do rozwoju osteoporozy. Na szczęście nie każdemu to grozi. 

Powszechnie znane są zalety płynące ze spożywania błonnika. Jednak okazuje się, że wiążą się z tym również pewne niebezpieczeństwa. Zbyt duża ilość błonnika, szczególnie z frakcji ligninowej, przyczynia się do trwałego wiązania jonów pewnych metali, przede wszystkim wapnia i cynku, co powoduje neutralizację tych elementów w jedzeniu.

Brak wapnia i cynku w diecie prowadzi do osłabienia tkanki kostnej. Różne frakcje błonnika na wiele sposobów wpływają zresztą na wchłanialność wapnia. Przykładowo, frakcje ligniny i celulozy skracają proces absorpcji wapnia z przewodu pokarmowego. Specjaliści od osteoporozy biją w związku z tym na alarm: to może prowadzić do rozwoju tej choroby. Natomiast błonnik rozpuszczalny, jak hemiceluloza czy pektyna rozkłada się w towarzystwie flory bakteryjnej, co powoduje powstawanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych zmniejszających pH. Prowadzi to do poprawienia wchłanialności wapnia.

Okazuje się więc, że błonnik błonnikowi nierówny. Najlepsze działania dla naszego organizmu ma błonnik sojowy, ponieważ nie wpływa on negatywnie na absorpcję wapnia ani żadnych innych składników mineralnych. Ponadto doskonale syci, zmniejsza cholesterol, sprzyja gospodarce glukozowej oraz intensyfikuje działanie insuliny.

442

Tylko u nas!

  • Ciekawostki

    Węglowodany – postrach osób na diecie

    Kiedy słyszymy słowo „węglowodany”, od razu przychodzą nam na myśl kostki cukru, ciasteczka oraz inne słodkie przyjemności, które przeszkadzają w uzyskaniu idealnej sylwetki. Węglowodany są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, co musimy o nich wiedzieć, żeby właściwie wykorzystać je w naszej diecie? Okazuje się, że mamy dostęp do różnych rodzajów węglowodanów – jedne są... Czytaj dalej »

    czytaj więcej
  • Czas wolny

    Bądź dla siebie dobra i działaj

    Poznaj zasady, dzięki którym Twoje życie stanie się lepsze!

    czytaj więcej
  • Leksykon produktów

    Ser biały – wartości odżywcze oraz zastosowanie twarogu w dietach odchudzających

    Ser biały-dowiedz się więcej o tym produkcie.

    czytaj więcej

Dodaj komentarz