
Bób należy do grupy roślin strączkowych i ze względu na swoje właściwości, cieszy się coraz większą popularnością. Jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy. Choć roślina ta jest uprawiana już od bardzo dawna, jej walory wcześniej nie były do końca znane.
Dopiero za sprawą badań dietetyków doceniono wartości odżywcze bobu, które w połączeniu z jego pysznym smakiem i mnóstwem możliwości zastosowania sprawiają, że wiele osób w sezonie letnim na stałe włącza go do swojej diety. Jak przygotować bób i co jeszcze warto o nim wiedzieć? Poznajmy kilka szczegółów oraz przepisów na bób w różnych odsłonach.
Bób – właściwości
Roślina ta posiada wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych. Jest wykorzystywana między innymi do produkcji leków przeciwko chorobie Parkinsona. Ponadto, bób poprawia pracę jelit, pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, a jego regularne spożywanie wspomaga proces usuwania tłuszczu ze ścianek tętnic oraz utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Jego spożywanie zalecane jest także osobom cierpiącym na choroby nerek oraz wątroby. Bób zawiera również cenny związek – cholinę, która bardzo dobrze wpływa na pamięć.
Wywar z zielonych części bobu bywa stosowany w przypadku biegunek, jako składnik kąpieli stosowanych na różnego rodzaju owrzodzenia i czyraki oraz jako składnik naturalnych kosmetyków. Bób jest źródłem cennych witamin, między innymi witaminy C, B1, B2, prowitaminy A oraz kwasu foliowego, dlatego jego spożywanie zaleca się w procesie leczenia niedokrwistości, jak również kobietom w okresie ciąży, pod warunkiem, że nie cierpią one na cukrzycę, ponieważ roślina ta posiada dość wysoki indeks glikemiczny.
Jak ugotować bób?
Gotowanie bobu oczywiście należy rozpocząć od dokładnego wypłukania ziaren rośliny. Najlepiej gotować go w lekko osolonej wodzie, przez krótki okres czasu, tak, aby nasiona zachowały swoją naturalną sprężystość, ale jednocześnie były wystarczająco miękkie (około 15 minut). Gotowy bób wyjmujemy na sitko i dokładnie odsączamy, nie musimy go dodatkowo przelewać wodą. Jak gotować bób, aby nabrał jeszcze lepszego smaku? Do wody, w której gotujemy nasiona, wystarczy dodać łyżkę masła, siekanego koperku lub ząbek czosnku. Tak przygotowane ziarna nabierają apetycznego aromatu. Najwięcej witamin znajduje się pod skórką nasion, dlatego najlepiej spożywać je w całości.
Potrawy z bobu
Do najczęściej przyrządzanych potraw z bobem należą zupy, sosy oraz sałatki. Bób dodaje się także do innych potraw jak na przykład dania z makaronem czy tarty. Oto kilka prostych przepisów.
Makaron z bobem
Potrzebne składniki:
- 250 g makaronu (kształt dowolny),
- 200 g szynki,
- 0,5 l nasion bobu,
- cebula,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- olej do smażenia,
- przyprawy: sól, pieprz (do smaku)
Bób gotujemy, następnie obieramy ze skórki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną szynkę, całość jeszcze chwilę smażymy. Gotujemy makaron. Do ugotowanego makaronu dodajemy przygotowany wcześniej bób oraz cebulę z szynką. Całość doprawiamy, mieszamy i posypujemy natką pietruszki.
Sałatka z bobem i szpinakiem
Potrzebne składniki:
- 300 g bobu,
- cebula,
- pęczek szczypiorku,
- 100 g świeżego szpinaku,
- natka pietruszki,
- 50 g prażonych nasion słonecznika,
- przyprawy: sól, pieprz (do smaku)
Sos:
- po 3 łyżki soku z cytryny i oliwy
Przygotowanie sałatki z bobu zaczynamy od ugotowania nasion w lekko osolonej wodzie. Następnie cebulę oraz szczypiorek drobno siekamy. Liście szpinaku dokładnie płuczemy i odsączamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy nimi przygotowaną sałatkę.