
Choć błonnik nie jest najpopularniejszym składnikiem wszystkich diet, działa on na nasz organizm niezwykle korzystnie. Największe zasługi ma dla układu trawiennego, bowiem odpowiada za zwiększenie zawartości pokarmowej, masy stolca, skraca czas pasażu jelitowego, zwiększając tym samym częstotliwość wypróżnień oraz skutecznie zapobiegając zaparciom. Błonnik przyczynia się również do stymulacji rozwoju flory bakteryjnej – dzięki zawartości polisacharydów, które są jednymi z głównych pośredników w procesie rozkładu bakterii jelitowych do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i CO2, metanu, wodoru. Istotne jest dostarczanie organizmowi dawki 25-40 g błonnika dziennie! Które produkty zawierają go najwięcej?
Soczewica
To jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jej potentatami są obecnie USA, Egipt, Indie i Bangladesz. W naszym kraju odmianami najbardziej popularnymi są czerwona i brązowa. Nasiona soczewicy to bogactwo składników odżywczych, takich jak białko, skrobię, składniki mineralne i witaminy. Charakteryzują się również zawartością dużej ilości żelaza. Spożywanie soczewicy jest także wskazane w przypadku diety cukrzycowej, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.
AŻ 30 g BŁONNIKA W 100 g!
Siemię lniane
Siemię lniane uważane jest za skuteczny środek ochronny i regenerujący błony śluzowej przewodu pokarmowego. Stąd od lat jego popularność jako remedium na schorzenia dwunastnicy oraz żołądka. Co więcej, to także źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega -3, a ich ilość w niewielkiej ich ilości jest podoba do tej w rybach. Skład nasion lnu to m.in. błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witamina E, flawonoidy i fitoestrogeny, jak również tłuszcz roślinny, cynk i lecytyna. Taki skład gwarantuje nie tylko odpowiednie odżywianie organizmu, lecz także właściwości lecznicze!
AŻ 27 g BŁONNIKA W 100 g!
Czerwona fasola
Czerwona fasola, nazywana również fasolą Kidney, święci tryumfy na naszym rynku kulinarnym. Obecnie jest używana w wielu restauracjach, jako niemal obowiązkowy składnik głównych dań lub sałatek. Dla wegetarian jest doskonałym źródłem białka i witamin z grupy B. Zawiera również potas, wapń i fosfor.
AŻ 25 g BŁONNIKA W 100 g!
Otręby owsiane
Na rynku dostępne są trzy rodzaje otrębów: pszenne, żytnie i owsiane. W każdej z nich znajdują się znaczne ilości błonnika, który pęcznieje i wypełnia żołądek. Wspomaga on takie funkcje organizmu, jak metabolizm cholesterolu poprzez wiązanie kwasów żółciowych, jak również wzrost ich lepkości w jelicie. Dzięki temu wzrasta współczynnik wydalania ich z kałem. Wszystko dzięki obecności w otrębach składników błonnika, takich jak pektyny i beta glukany. Dieta wysokobłonnikowa wykazuje również działanie hipocholesterolomiczne (m.in. obniża poziom cholesterolu).
AŻ 15 g BŁONNIKA w 100 g!
Migdały
100 g migdałów to zawartość aż 200 mg wapnia! Są także bogate w wapń, zatem stanowią doskonałe uzupełnienie diety dla osób aktywnych fizycznie i narażonych na stres. Z kolei cynk to niezwykle istotny minerał, biorąc pod uwagę właściwie funkcjonowanie układu rozrodczego. Wspomnieć należy jeszcze o potasie (lepsza koncentracja i działanie mięści) i fosforze (synteza białka, naprawa komórek i tkanek, wzmacnianie pracy mięśni). Poza właściwościami prozdrowotnymi, posiadają również walory smakowe, stanowiąc świetną przekąskę, szczególnie w trakcie diety odchudzającej. A przy tym dostarczają organizmowi większą część niezbędnych składników odżywczych.
AŻ 12 g BŁONNIKA w 100 g!
Pistacje
Choć uważane są często za ekskluzywną przekąskę, to jedno z najlepszych źródeł składników mineralnych, w tym witamin z grupy B (z naciskiem na witaminę B6). Co więcej, to jedyne orzechy posiadające karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, przyczyniające się w dużym stopniu do niwelowania zwyrodnień plamki żółtej. Pojedyncza porcja orzeszków pistacjowych zawiera 3 gramy błonnika pokarmowego (około 10% wskazanego dziennego zapotrzebowania organizmu).
AŻ 10 g BŁONNIKA W 100 g!
Makadamia
Choć ich cena jest stosunkowo wysoka, są bodaj najbardziej naturalnym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (ich zawartość w tych orzechach porównywana jest do tej w oliwie z oliwek – 100g zawiera 58 g JKT). Warto je włączyć do diety, szczególnie w przypadku osób zmagających się z dolegliwości układu sercowo-naczyniowego, jak również osób z wysokim ryzykiem ich wystąpienia.
AŻ 9 g BŁONNIKA W 100 g!
Awokado
Podobnie jak Makadamia, awokado zawiera znaczną ilość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych – (w 100 g obecnych jest ok 16 g). Może być przekąską, jak również uzupełnieniem wielu sałatek oraz deserów, z uwagi na dosyć neutralny smak. Jeden z takich deserów możecie zobaczyć w naszym przepisie. Sprawdźcie pyszny i zdrowy krem czekoladowy z awokado.
AŻ 7 g BŁONNIKA W 100 g!
Karczochy
Nie są jedynie dietetyczne (w 100 g zawierają tylko 10kcal), lecz także bogate w witaminy (niemal wszystkie, poza C i E) oraz liczne składniki mineralne, takie jak wapń, sód, fosfor, magnez i potas. Karczochy zdobyły popularność ok. 200 lat temu, gdyż w XIX wieku wykorzystywano je jako remedium na choroby układu trawiennego, zwłaszcza wątroby. Dzięki zawartości cynaryny karczochy mają działanie żółciotwórcze i żółciopędne, przeciwwzdęciowe, antyoksydacyjne, odtruwające. Wspomagają również funkcje wątroby, stanowiąc idealny suplement w przypadku marskości wątroby.
AŻ 5 g BŁONNIKA W 100 g!