Cukinia – poznaj jej właściwości i sprawdź, jak ją wykorzystać w kuchni

Cukinia, w niektórych regionach naszego kraju zwana również kabaczkiem, podbija polskie stoły. Jest zdrowa, smaczna, tania oraz łatwa w uprawie. Poznaj ją dokładnie i przekonaj się, że to zielone warzywo ma ogromny potencjał. Cukinia w kuchni to możliwość komponowania wielu atrakcyjnych potraw, o których do tej pory nie miałeś pojęcia!

Zielone dobrodziejstwo

Cukinia to duże, zielone warzywo, którego nazwa przywędrowała do nas z Włoch. Pochodzi z rodziny dyniowatych, a jej popularność w każdym sezonie imponująco wzrasta. Dlaczego warto postawić na to warzywo, jakie właściwości cukinii są dla nas najważniejsze? Cukinia to przede wszystkim spora dawka witamin – znajdziesz w niej witaminy A, B i C. Posiada ona również cenne składniki mineralne, takie jak fosfor, wapń, żelazo, sól, potas czy jod.

To niepozorne, zielone warzywo zaskoczy Cię również właściwościami odchudzającymi i oczyszczającymi organizm. Cukinia jest lekkostrawna i zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Mile widziana jest jako składnik posiłków osób będących na diecie, co warto mieć na uwadze. Cukinia jest także zalecana w diecie przeciwnowotworowej, obok czosnku, czarnej porzeczki czy pomidorów. Spodoba się ona również osobom cierpiącym na zgagę czy wrzody żołądka – działa aktualizująco i jest lekka dla układu trawiennego.

Przepisy na dania z cukinii – jest ich więcej, niż myślisz

Zdrowa i pożądana w diecie cukinia sprawi, że Twoje posiłki staną się o wiele bardziej atrakcyjne. Zarówno proste dania z cukinii jak i przetwory z cukinii to niebanalne pomysły na kuchenny stół, które potwierdzą Twoją kreatywność. Do najpopularniejszych potraw należy bez wątpienia leczo z cukinii czy zupa, której przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę. Dla bardziej wymagających zielone warzywo oferuje dania takie jak cukinia pieczona czy sałatka z cukinii na zimę.

Dania z cukinii na obiad pomogą Ci rozwiązać problem braku pomysłu na kolejne posiłki – obiady staną się lżejsze, smaczniejsze i atrakcyjniejsze, a dania z cukinii przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym gościom. Sezon na warzywo z rodziny dyniowatych możesz wykorzystać również na robienie zimowych przetworów – z cukinią Twoja spiżarka szybko zapełni się niebanalnymi propozycjami, które doskonale uświetnią zimowe obiady czy wieczorne przekąski dla całej rodziny.

Cukinia w kuchni to przede wszystkim prostota i szybkie przygotowanie dań – niemalże każdy przepis nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a do skomponowania całego dania potrzebujesz zaledwie paru składników. Krem z cukinii przygotujesz szybko, nawet jeśli na co dzień tradycyjne zupy nie są Twoją mocną stroną.

Równie proste jest przechowywanie cukinii – trzymaj ją w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce – będzie dobra do spożycia przez kilka tygodni, co zapewni Ci spokojne eksperymentowanie z nią w kuchni. Wybierając odpowiednie warzywo pamiętaj, że im młodsza cukinia, tym lepsza – jej skórka jest delikatna i miękka, a Ty spokojnie możesz ją spożywać razem ze środkiem warzywa. Cukinię możesz wyhodować także we własnym ogródku i to z nasion. Uzyskasz w ten sposób zupełnie zdrowe i w pełni ekologiczne warzywo, które wcale nie wymaga od Ciebie zbyt wielkiego zaangażowania.

347

Tylko u nas!

Dodaj komentarz