
Z czym kojarzy się czosnek? Bez wątpienia z wyjątkowo aromatyczną przyprawą, która nadaje licznym daniom wyrazistego smaku. Każdy też doskonale wie, że po niedługim czasie od zjedzenia czosnku oddech staje się nieprzyjemny. Jeśli jest zjadany w dużych ilościach, powoduje charakterystyczny, niemiły zapach skóry. Oczywiście to wszystko jest prawdą, ale z „efektami ubocznymi” spożywania czosnku można sobie łatwo poradzić. Warto go jeść, bowiem jest naturalnym antybiotykiem i wykazuje niezwykle szerokie, dobroczynne działanie na ludzki organizm.
Właściwości czosnku odkryte już wieki temu!
Warto nieco bliżej przyjrzeć się tej roślinie z rodziny amarylkowatych, ponieważ, jak się okazuje, jest ona niesamowicie interesująca, ma długą i ciekawą historię. Istnieją źródła, które potwierdzają, że czosnek uprawiany był już blisko 5 tysięcy lat temu! Najpierw głównie w Chinach i Indiach, a później chętnie uprawiali go m.in. starożytni Grecy, Rzymianie czy Egipcjanie. Ciekawostką jest, że istnieją wzmianki z Egiptu, z około 1600 roku p.n.e., z których dowiadujemy się, że robotnicy zbuntowali się w czasie budowy piramidy, gdyż… nie dostali należnego im czosnku!
Wierzono też, że czosnek nie tylko przedłuża życie (istnieje nawet pieśń o czosnku z 450 roku p.n.e.), ale dodaje odwagi i siły do walki. Udowadniano to w okresie wojny koreańskiej, kiedy to ponoć sprawność wojsk amerykańskich wzrosła o 11 proc. W starożytności do uprawy czosnku wykorzystywano specjalne ogrody czosnkowe. Od wieków czosnek uważany jest za uniwersalny lek na wiele przypadłości. Stosowano go przede wszystkim w chorobach układu oddechowego i pokarmowego. Znany jest też jako środek antytoksyczny oraz moczopędny.
W naturalnej polskiej medycynie już od średniowiecza stosowano mleko z czosnkiem, syrop z czosnku czy syrop z cebuli i czosnku zarówno na wspomniane choroby układu oddechowego i pokarmowego, a także przy bólach zębów, chorobach serca czy reumatyzmie. Szeroko stosowany był również w weterynarii.
Czosnek – właściwości lecznicze, które zostały potwierdzone
Czosnek bez wątpienia ma ogromną moc, ale jak wiadomo, nie jest cudownym lekiem na wszystko. Niemniej, pokaźna ilość właściwości czosnku (przypisywanych mu już wieki temu) potwierdzona została najnowszymi badaniami klinicznymi.
Warzywo to, nazywane naturalnym antybiotykiem, jest nim w istocie. Wykazuje bowiem łagodne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwrobacze. Doskonale rozprawia się z bakteriami beztlenowymi z rodzaju Fusobacterium, Bacteroides czy Actinomyces. Ponadto wykazuje działanie w przypadku gronkowców Staphylococcus i paciorkowców Streptococcus. Rzeczywiście jest skuteczny w walce z zakażeniami dróg oddechowych oraz jamy ustnej.
Czosnek wykazuje właściwości lecznicze w przypadku chorób przewodu pokarmowego, wpływa na właściwą regulację flory bakteryjnej, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego (dzięki czemu chroni m.in. przed zgagą), ma działanie przeciwskurczowe i moczopędne. Co więcej, pomaga przy zatruciach ołowiem, zwalcza owsiki i inne robaki, hamuje namnażanie się wirusów grypy, obniża ciśnienie krwi i gorączkę.
Coraz to częściej mówi się o pozytywnym działaniu czosnku na obniżenie „złego” cholesterolu (LDL), co w konsekwencji ogranicza ryzyko wystąpienia miażdżycy. To tylko niewielka część właściwości czosnku, a wciąż prowadzone są nowe badania, które potwierdzają jego dobroczynny wpływ na organizm.
Nalewka czosnkowa, sok z czosnku i inne preparaty
Czosnek bez obaw możemy jest w surowej postaci, np. jako dodatek do świeżych sałatek czy kanapek. Najczęściej używamy go jednak jako dodatek do mięs i sosów. Ponadto możemy przygotowywać z niego rozmaite mikstury lecznicze – zarówno do picia, jak i stosowania zewnętrznego, np. w formie kompresów (w ten sposób zwalcza m.in. trądzik i inne stany zapalne skóry).
Ogromną popularnością cieszy się mikstura z rozgniecionego czosnku, mleka i miodu. Szklankę takiego zdrowotnego napoju możemy pić codziennie – szczególnie warto robić to w okresie jesiennym i zimowym, gdy nasza odporność spada i jesteśmy bardziej podatni na choroby. Doskonałym pomysłem jest też nalewka z czosnku. Aby ją przygotować, wystarczy sięgnąć po 250 gramów czosnku i 200 ml czystego spirytusu. Czosnek przeciskamy przez praskę, zalewamy spirytusem, zakręcamy słoik i odstawiamy do ciemnego miejsca na co najmniej 10 dni. Po tym czasie przecedzamy nalewkę i chowamy jeszcze na kolejne 4 dni.