
Sukces diety 5:2 polega na tym, że jej twórcy obiecują Ci utratę kilogramów bez codziennych wyrzeczeń. W końcu to właśnie ciągłe odmawianie sobie i głód najczęściej prowadzą do przerwania zdrowego odżywiania i powrotu do wcześniejszych nawyków. Nic dziwnego więc, że dieta doktora Mosleya cieszy się taką popularnością. Czy naprawdę możesz osiągnąć z nią sukces?
Dieta 5:2 – na czym polega?
Zasada jest prosta. W przypadku tej diety nie chodzi o zbilansowanie dziennej dawki kalorii, a tygodniowej. W ciągu pięciu dni tygodnia jesz normalnie, obliczając mniej więcej dzienny bilans kaloryczny, a przez dwa dni jesz niewiele albo prawie nic. Poleca się ograniczenie kalorii do ¼ dziennego zapotrzebowania, czyli przez te dwa dni zjadasz ich około 500 dziennie.
Okresowa głodówka ma mieć bardzo wiele pożądanych skutków. Krótkofalowe badania potwierdzają, że taki sposób odżywiania pozwala na zrzucenie kilogramów i to w dość rozsądnym, zdrowym tempie (0,5-1 kg tygodniowo). Jednocześnie głodówka ma poprawić gospodarkę lipidową w organizmie.
Dieta 5:2 ma być skuteczna zwłaszcza dla osób, które źle znoszą codzienne odmawianie sobie ulubionych potraw i przekąsek. Przez 5 dni tygodnia masz możliwość zjadania wszystkiego, na co masz ochotę z założeniem, że jednak warto zjadać produkty nieprzetworzone i zdrowe posiłki w regularnych odstępach. Nie musisz jednak ograniczać liczby kalorii, więc nie czujesz głodu.
Dieta 5:2 – kontrowersje wokół tematu
Dieta 5:2 wzbudza wiele kontrowersji. Przede wszystkim dlatego, że głodówka nie jest zalecana wszystkim. Niektóre zaburzenia nerek, tarczycy, insulinooporność, ciąża, karmienie piersią i cukrzyca wykluczają w ogóle prowadzenie głodówek, nawet tak krótkotrwałych.
Ponadto taki styl odżywiania się budzi lęk, czy w kolejne dni po głodówce nie będziesz miał potrzeby zjadania więcej, wręcz obżerania się. Dotychczas prowadzone badania wskazują na to, że tak nie jest i osoby będące na diecie przez pierwsze dni po głodówce i tak trochę ograniczają spożycie kalorii (zwłaszcza poprzez ograniczanie słodyczy i tłuszczu), nie chcąc zaprzepaścić efektu, który mogą osiągnąć.
Dieta 5:2 – wady i zalety dla odchudzających się
Jak każda dieta tego typu, ta także ma swoje wady i zalety. Największym minusem jest fakt, że te dwa dni w tygodniu są bardzo trudne. Tak raptowne ograniczenie kalorii prawie do minimum jest uciążliwe. Na szczęście możesz sam sobie wyznaczyć, czy te dni przypadają na weekend, czy są w środku tygodnia. To jest elastyczne i możesz to dopasować do swojej pracy, planów i tak dalej, by było Ci najwygodniej.
Zaletą jest fakt, że gdy masz ochotę na coś zakazanego na innych dietach, możesz to po prostu zjeść. Nie musisz także łamać głowy na wymyślaniem i szukaniem lekkich przepisów, chodzeniem na zakupy i przygotowywaniem jadłospisu. Przecież przez 5 dni jesz prawie normalnie, jak do tej pory, a przez dwa dni zjadasz około 500 – 600 kcal. Autorzy diety w tym czasie proponują spożycie białka. Uważają, że białko jest najbardziej sycące, a jednocześnie nie podnosi poziomu cukru we krwi, nie ma żadnych skutków ubocznych. Najbardziej polecane są ryby, zwłaszcza morskie, ale pozbawione tłustej skóry. Można jeść także warzywa. W trakcie postu dozwolone jest nieograniczone picie wody, herbaty lub kawy.