
Dieta CRON ma bardzo długą tradycję. Stosuje się ją nie tyle w celu zrzucenia zbędnych kilogramów, co raczej utrzymania zdrowia i zapobiegania starzeniu się. Jest to niskokaloryczna dieta, która zakłada spożywanie produktów o najwyższej zawartości składników odżywczych i mineralnych. Dowiedz się, na czym dokładnie polega i jakich efektów możesz się spodziewać po jej zastosowaniu.
Dieta CRON – zdrowa dieta odchudzająca
Teoria powstała w wyniku długotrwałych badań przeprowadzanych na myszach. Walfordowie zaobserwowali, że myszy, przyjmujące o 50% mniej kalorii od ich zapotrzebowania, ale odpowiednio dużo składników odżywczych żyły znacznie dłużej niż grupa kontrolna, która nie miała odmierzanych porcji jedzenia.
Z tej teorii powstała dieta CRON, która zakłada, że należy zjadać niskokaloryczne produkty o bardzo wysokiej zawartości składników odżywczych i mineralnych. Ten sposób odżywiania się ma wydłużyć nam życie i sprawić, że będziemy zdrowi przez długi czas. Według tej teorii każdy ma swój set-poit, czyli specyficzną wagę, poniżej której powinien zejść. Dopiero wtedy dieta CRON jest maksymalnie efektywna.
Niskokaloryczne i kaloryczne jedzenie w diecie CRON
Lekarze zalecający dietę CRON najczęściej ustawiają zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 1800 kcal, chociaż jest to zależne od wielu czynników. Najczęściej oznacza to około 80% zapotrzebowania dziennego i jest wypadkową wzrostu, wagi, płci i przyzwyczajeń kulinarnych. W praktyce dieta opiera się na trzech posiłkach, chociaż ich ilość można modyfikować. Jednakże, w ciągu dnia można tylko raz zjeść kaloryczne jedzenie, które uzupełnia się kilkoma bardzo ubogimi w kalorie przekąskami.
Produkty, dozwolone do jedzenia, muszą być zasobne w składniki odżywcze, a także w sole mineralne czy błonnik. Zaleca się także przyjmowanie suplementów. Naukowcy wyszczególniają kilka produktów, które powinny zajmować szczególne miejsce w diecie. Jest to kombu, zarodki pszenicy, otręby, drożdże piwowarskie, odtłuszczone mleko w proszku, niektóre grzyby, soja i tofu.
Posiłki w tej diecie można robić samodzielnie, komponując je z dozwolonych produktów. Powinny być jednak bardzo starannie zaplanowane, wraz z obliczeniem ilości składników odżywczych i witamin, które dostarczą organizmowi. W Sieci pojawiły się specjalne programy, ułatwiające rozplanowanie posiłku i podpowiadające, jakich produktów należy użyć.
Jak zdrowo schudnąć? – efekty diety CRON
Pierwszym efektem diety ma być zejście poniżej set-point, czyli wagi optymalnej. Liczba kilogramów do zrzucenia jest ustalana na początku drogi, jeszcze przed rozpoczęciem programu żywieniowego i wynosi ona około 90-80% progu set-point. Określa się go, mierząc skórne otłuszczenie ciała, przy pomocy specjalistycznego przyrządu, przygotowanego przez twórców diety, Walforgów. Można także wykorzystać dane zebrane z dokładnej wagi, pokazującej stan otłuszczenia organizmu.
Set-point ma być wypadkową genów, budowy ciała i przyzwyczajeń z dzieciństwa. Określa wagę, jaką trzymalibyśmy, jedząc w stu procentach zgodnie z naszym zapotrzebowaniem kalorycznym. Celem pierwszego etapu diety jest zejście poniżej tego punktu o 10-20 procent.
Gdy zaplanowana waga zostanie osiągnięta, należy dalej kontynuować jedzenie zgodne z dietą CRON. Dzięki temu można utrzymać zdrowie i wydłużyć czas życia. Jedzenie wyłącznie produktów o dużej zawartości substancji odżywczych wpłynie pozytywnie na kondycję całego ciała, poprawi działanie przewodu pokarmowego, układu krwionośnego, wzmocni kości i system odpornościowy.