Dieta Genmai-Saishoku – poznaj ją od podszewki.

Coraz więcej osób wybierających świadome i zdrowe odżywianie, rezygnuje z jedzenia mięsa, w codziennej diecie zastępując je dużą ilością warzyw, owoców oraz produktami zbożowymi. Nie brakuje też osób, które decydują się na wprowadzenie diety wegańskiej, wykluczającej z jadłospisu wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Jedną z jej odmian jest dieta Genmai-Saishoku. Jej podstawą są warzywa, glony, grzyby oraz brązowy ryż – wszystkie uprawiane w warunkach ekologicznych. Czym charakteryzuje się ten rodzaj diety i czy warto się na nią zdecydować?

Weganizm w nowej odsłonie, czyli dieta Genmai-Saishoku

Zwolenników weganizmu systematycznie przybywa, podobnie jak jego odmian. Tak duża popularność diety wegańskiej przede wszystkim wynika z korzyści zdrowotnych, jakie wiążą się z wyeliminowaniem z jadłospisu ciężkostrawnych potraw mięsnych oraz żywności wysoko przetworzonej (konserwy, wędliny, wyroby mięsne). Białko oraz inne składniki odżywcze zawarte w produktach mięsnych zastępowane są składnikami pochodzenia roślinnego. Przykładem diety wegańskiej cieszącej się coraz większym zainteresowaniem jest dieta Genmai-Saishoku. Bazuje ona głównie na dużych ilościach owoców i warzyw, do których zalicza się także tzw. warzywa morskie, czyli algi i glony. Do tych najczęściej wykorzystywanych należą między innymi: kombu, nori, hijiki, oraz wakama.

Kombu to rodzaj wodorostów pochodzących z rodziny listownicowców. Zawiera duże ilości skrobi i substancji mineralnych, za to znikomą ilość tłuszczu. W kombu znajdują się też magnez oraz jod występujący w znacznym stężeniu. Spożywanie tego rodzaju wodorostów w sposób pozytywny wpływa na pracę nerek, a także reguluje funkcjonowanie tarczycy i gospodarkę hormonalną. Zaleca się je osobom cierpiącym na anemię, cukrzycę i problemy z nadciśnieniem tętniczym.

Kolejny z wodorostów – wakama – będący podstawą diety Genmai-Saishoku, składa się przede wszystkim z substancji mineralnych i błonnika. Roślina zawiera duże ilości manganu wykazującego właściwości odtruwające oraz folianu, który wspomaga leczenie nowotworów i usprawnia pracę serca. Ze względu na dużą zawartość białka, która wyróżnia wakama spośród innych wodorostów, jego spożywanie zaleca się pacjentom chorym na osteoporozę. Roślina wykazuje ponadto działanie moczopędne.

Pojęciem nori określa się różne gatunki krasnorostów, chętnie wykorzystywane w kuchni japońskiej do przygotowania sushi. Sprzedawane są w formie sprasowanych płatów. Nori jest lekkostrawne, obniża poziom cholesterolu i w pozytywny sposób wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Ostatnia roślina z grupy wodorostów stanowiących podstawę diety Genmai-Saishoku krasnorostów to hijiki. Zawiera duże ilości jodu, potasu, magnezu, wapnia, fluoru, żelaza, a także aminokwasy, tłuszczowe kwasy nienasycone, kwas foliowy, polifenole oraz wiele witamin. Działa moczopędnie, przeciwzakrzepowo, reguluje gospodarkę wodną organizmu, poprawia jego odporność, usprawnia proces oczyszczania z toksyn, obniża poziom cholesterolu.

Dla kogo?

Dieta Genmai-Saishoku stosowana jest przez osoby, które przestrzegają zasad zdrowego odżywiania. Wykluczenie z jadłospisu ciężkostrawnej i przetworzonej żywności oraz zastąpienie jej dużą ilością zdrowych produktów usprawnia funkcjonowanie organizmu i poprawia samopoczucie. Jednak ze względu na eliminację produktów z dużą zawartością białka zwierzęcego posiłki przygotowywane w oparciu o zasady diety powinny być zbilansowane i muszą zawierać składniki pochodzenia roślinnego, które stanowią alternatywę dla białka zawartego w mięsie i jego przetworach. Tylko w ten sposób dieta będzie bezpieczna dla zdrowia i nie zakłóci prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinna więc zawierać algi i wodorosty, które ze względu na wysoką zawartość witamin, minerałów i innych składników odżywczych dostarczają substancji niezbędnych do zachowania dobrej kondycji fizycznej i psychicznej.

1 296

Tylko u nas!

Dodaj komentarz