Dieta ketogeniczna – zasady i jadłospis diety niskowęglowodanowej

Minimum węglowodanów, za to dużo różnego rodzaju tłuszczów – takie połączenie stanowi założenie jednej z najbardziej skutecznych diet. Pomaga zrzucić zbędne kilogramy i wspiera leczenie różnych chorób, np. padaczki. Poznaj dietę ketogeniczną i ciesz się z jej znakomitych efektów.

Dieta ketogeniczna to jedna z najdroższych i najbardziej restrykcyjnych, ale przy tym najbardziej efektywnych diet. Zaliczana jest do diet niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych. Popularna wśród sportowców, pomaga nie tylko w zrzuceniu zbędnych kilogramów, ale też w leczeniu np. padaczki odpornej na leki u dzieci czy niektórych błędów metabolizmu.

Krótko o diecie keto

Głównym celem diety ketogennej jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy, w którym przestaje on postrzegać glukozę jako podstawowe źródło energii. W stanie ketozy źródłem tym są tłuszcze. Dietę ketogeniczną można nazwać pierwotnym stylem odżywiania – w czasach prehistorycznych ludzie mieli ograniczony dostęp do roślin jako źródła pożywienia, a ich podstawowym pokarmem było tłuste mięso. Powrót do tych zwyczajów wyszedł na zdrowie już tysiącom osób.

Zasady terapii ketogenicznej

Podstawą diety keto jest ograniczenie spożywania węglowodanów do minimum – około 30 gram dziennie. Energia ma być dostarczana przede wszystkim ze zdrowych tłuszczów. Tłuszcze nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone spożywaj w proporcji 1:1:1. Wybieraj jedynie najwyższej jakości produkty z dobrych źródeł. Tłuszcze nasycone to tłuszcze zwierzęce – znajdziesz je w golonkach, smalcu, boczku, udkach kurczaka, ale też w oleju kokosowym i nabiale. Tłuszcze jednonienasycone to np. orzechy, oliwki czy oliwa z oliwek. Natomiast tłuszcze wielonasycone znajdziesz w oleju lnianym, rybach, nasionach chia, awokado, jajach, ziarnach sezamu czy siemieniu lnianym. Ważną rolę odgrywa też suplementacja – wybierz produkty zawierające Omega 3, najlepiej pozyskiwane z Kryla, ponieważ zawierają najmniej metali ciężkich. Oprócz tłuszczów ważną rolę w diecie ketogennej odgrywa białko – znajdziesz je m.in. w wieprzowinie, wołowinie, cielęcinie i drobiu, a także nabiale – serach i serkach wiejskich.

Plusy diety

Korzyści ze stosowania diety keto jest mnóstwo. Oprócz tej najważniejszej, czyli utraty tkanki tłuszczowej, można wśród nich wymienić m.in. wysoki poziom energii w ciągu całego dnia, zmniejszenie ilości wody magazynowanej w organizmie, zwiększenie siły mięśni, uwolnienie od uzależnień pokarmowych takich jak np. picie niezdrowych gazowanych napojów czy jedzenie słodyczy, podniesienie poziomu testosteronu, pomoc w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i wiele innych. Dieta ketogeniczna wspiera leczenie hipoglikemii, padaczki, chronicznego zmęczenia, a według niektórych specjalistów nawet autyzmu, ADHD i stanów depresyjnych.

Minusy diety

Dieta ketogenna, choć bardzo skuteczna, ma też kilka wad. Jedną z nich jest konieczność suplementacji preparatami zawierającymi wapń, witaminę D, witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz niektóre mikroelementy. Stosowanie tej diety prowadzi bowiem do niedoboru tych składników odżywczych, a odgrywają one ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Niestety, w niektórych przypadkach ketogeniczna dieta może powodować skutki uboczne. Na początku stosowania diety mogą to być problemy takie jak zaparcia, biegunki, wymioty czy bóle brzucha. Objawom tym mogą towarzyszyć zmęczenie, senność czy utrata apetytu. Ze względu na zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi, dłuższe stosowanie diety może spowodować wystąpienie kamicy moczanowej i hiperurykemii.

Cykliczna dieta ketogeniczna – jadłospis

Czas na twoje przykładowe dzienne menu, gdy przejdziesz na dietę niskowęglowodanową. Na śniadanie zjedz pyszne jajka na boczku, smażone na oleju kokosowym. Na drugie śniadanie – gotowane brokuły i pastę z kurczaka. Takie samo danie możesz spożyć na obiad lub zastąpić je golonką bądź udkiem kurczaka. Świetnym pomysłem będzie też indyk w marynacie limonowej. Na podwieczorek wybierz coś lekkiego, np. serek wiejski lub paprykę faszerowaną twarogiem. Kolacja to czas na ryby – np. aromatycznego łososia z twarożkiem. Jedz do woli i chudnij na zdrowie!

11 939

Tylko u nas!

Dodaj komentarz