
Dieta maślankowa to kolejny przykład diety, w której najważniejszą rolę odgrywa przede wszystkim jeden produkt – w tym przypadku oczywiście maślanka. W poczciwej maślance znajdują się niewielkie ilości tłuszczu. Jest za to bogata jest w białka, wapń, lecytyny oraz witaminy i składniki mineralne. Ale czy każdy może podjąć dietę opartą o maślankę? Jakie są jej wady i zalety? Obecnie w niemal każdym sklepie bez żadnego problemu można kupić maślankę, która dostępna jest zarówno w wersji tradycyjnej, jak i smakowej. Co warto wiedzieć na temat diety na bazie tego mlecznego napoju?
Ile można schudnąć?
Jadłospis diety maślankowej charakteryzuje się małą kalorycznością, wynoszącą średnio 700-800 kcal dziennie. W związku z tym można ją stosować nie dłużej niż przez pięć dni i powtarzać nie częściej niż raz w miesiącu. Pozwala ona zgubić nawet 2 kilogramy w ciągu 3-4 dni, poprawia trawienie i eliminuje wzdęcia, które niekorzystnie wpływają nie tylko na wygląd, ale przede wszystkim na samopoczucie. Dieta ta, choć skuteczna, nie przyniesie jednak trwałych rezultatów, jeżeli zaraz po jej zakończeniu powrócimy do starych, niekoniecznie zdrowych nawyków żywieniowych.
Dla kogo dieta maślankowa, a kto powinien jej unikać?
Jeśli chcemy schudnąć szybko i niewiele, ta dieta będzie idealna. Jednak 700-800 kcal dziennie to zdecydowanie za mała dawka energii dla dorosłego człowieka. Niestety czasami szybkie efekty odchudzania mogą się wiązać z utratą zdrowia. Może też pojawić się efekt jo-jo. Jak już zostało nadmienione, diety maślankowej nie wolno stosować dłużej niż pięć dni. Jeśli będzie stosowana zbyt często, może rozregulować system trawienny.
Zalety i wady diety maślankowej
Dieta korzystnie wpływa na cerę, ponieważ:
- nawilża ją,
- poprawia jej ukrwienie,
- eliminuje nadmiar tłuszczu,
- zmniejsza podrażnienia,
- niweluje skłonność do wyprysków.
Ma ona właściwości oczyszczające. Aby wzmocnić efekt, warto włączyć do jadłospisu duże ilości wody mineralnej. Musimy jednak pamiętać, że, spożywając wyłącznie jeden produkt, możemy czuć się osłabieni i rozdrażnieni. Poza tym krótkie diety nie dają trwałych efektów. Jeżeli natomiast będziemy powtarzać je co jakiś czas, z rozsądkiem, pozwolą nam kontrolować masę ciała.
Maślanka zawiera duże ilości wapnia, dlatego podczas stosowania diety nie pojawia się ryzyko odwapnienia organizmu. Ponadto zawiera białko, które pobudza procesy przemiany materii. Lecytyna z kolei wpływa korzystnie na pracę mózgu. Przez niektórych kuracja ta określana jest jako „dieta ostatniej chwili”, ponieważ pozwala szybko zrzucić zbędne kilogramy. Jednak powrót do starych nawyków żywieniowych może się wiązać z jednoczesnym powrotem straconych kilogramów.
Maślanka zawiera także bakterie probiotyczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i pracy jelit oraz wspomagają trawienie. Do tego chłodzi i orzeźwia organizm. Jest polecana osobom odchudzającym się, ponieważ ma niską zawartość tłuszczu oraz niewielką kaloryczność. Zaspokaja głód i syci. Nie zawiera laktozy, a więc mogą ją pić osoby, które nie tolerują cukru mlecznego. Doskonale sprawdza się jako niskotłuszczowy i łatwostrawny zamiennik mleka.