
Dieta pięciu przemian może nam kojarzyć się z kolejnym wymysłem fanatyków odżywiania. Co to w ogóle jest? Może kolejny wymysł marketingowców, którzy próbują sprzedać stare, znane zasady pod nowymi, egzotycznymi nazwami. W tym przypadku jest jednak zupełnie inaczej. Dieta pięciu przemian wywodzi się z Teorii Pięciu Przemian i jest jednym z dwóch (razem z Yin i Yang) systemów opisujących w tradycyjnej medycynie chińskiej wszystko co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie.
Pięć przemian – pięć smaków
Teoria ta zakłada, że człowiek jest częścią natury, w której wszystko odbywa się cyklicznie, tak jak pory roku następujące po sobie. Każdej z pór roku podporządkowany jest odpowiedni żywioł, a temu z kolei podporządkowany jest smak. I tak pory roku to wiosna, lato, późne lato, jesień i zima. Ich żywioły to drewno, ogień, ziemia, metal i woda, a odpowiadające im smaki to kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony. U każdego człowieka można też wyróżnić jeden dominujący żywioł.
Główną zasadą diety pięciu przemian jest harmonia smaków uzyskiwana nie tylko przez pomieszanie wszystkich smaków, ale głównie przez dodawanie produktów odpowiadających poszczególnym żywiołom we właściwej kolejności, tak jak pokazane jest to na kole przemian, czyli zaczyna się od smaku kwaśnego, a kończy na słonym.
Dieta pięciu przemian – podstawowe zasady
Kuchnia pięciu przemian zwraca też uwagę na to, które produkty wychładzają, a które ogrzewają organizm. Według jej założeń w naszym klimacie nawet latem nie powinniśmy szczególnie wychładzać organizmu, a zimą powinniśmy go ogrzewać jedzeniem.
W diecie pięciu przemian przykłada się dużą wagę do tego, żeby potrawy były gotowane, w większości spożywane na ciepło. Ułatwia to ich trawienie i umożliwia lepsze przyswojenie składników odżywczych. Jeśli zastosujemy się do założeń diety pięciu przemian nasze posiłki będą harmonijne, smaczniejsze, a nasze narządy lepiej odżywione.
Wszystkie te zasady mogą wydawać się bardzo skomplikowane. Jednak brzmi to dużo gorzej i trudniej niż wygląda w rzeczywistości. Po przestawieniu się na gotowanie zgodnie z zaleceniami diety pięciu przemian łatwiej będzie zachować, a nawet odzyskać zdrowie i zgrabną sylwetkę. Stosując dietę pięciu przemian, można też zapomnieć o liczeniu kalorii i tabelach z indeksami glikemicznymi. Wszystko co jest nam potrzebne do szczęścia to produkty komponowane w harmonijny sposób.
Najważniejszym posiłkiem dnia powinno być śniadanie, a przed śniadaniem warto wypić filiżankę gorącej wody w celu pobudzenia naszego metabolizmu. Należy też unikać nabiału i ograniczyć mięso. Podstawę diety stanowić powinny różnego rodzaju kasze i zboża oraz gotowane warzywa sezonowe. W diecie znajdzie się też miejsce na owoce sezonowe, rośliny strączkowe, trochę mięsa i dobre tłuszcze.
Przykładowe produkty w pięciu smakach
Drewno:
- pszenica,
- pomarańcze,
- niedojrzałe owoce,
- truskawka,
- kapusta kiszona,
- pomidory,
- kaczka,
- kurczak,
- jogurt,
- śmietana,
- twaróg
Ogień:
- kasza gryczana,
- żyto,
- sałata,
- brukselka,
- baranina,
- jagnięcina,
- kakao,
- oregano,
- rozmaryn,
- kawa,
- herbata.
Ziemia:
- kasza jaglana,
- słodki ryż,
- ugotowane zboża,
- orzechy,
- bakalie,
- banany,
- jabłka,
- brzoskwinie,
- winogrona,
- awokado,
- buraki,
- cieciorka,
- grzyby,
- ziemniaki,
- wołowina,
- cielęcina,
- miód,
- oliwa z oliwek,
- mleko,
- jajka.
Metal:
- owies,
- ryż brązowy,
- jęczmień,
- cebula,
- kalafior,
- rzodkiew,
- gęś,
- indyk,
- curry,
- bazylia,
- ostra papryka,
- sery pleśniowe.
Woda:
- warzywa strączkowe,
- oliwki,
- wieprzowina,
- ryby,
- sól,
- sos sojowy.