
Szukasz sposobu na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów? Chcesz oczyścić organizm z toksyn? Oto receptura prosto od starożytnych mnichów – dieta tybetańska, która wymaga samozaparcia, ale przynosi niesamowite efekty!
Podczas gdy współcześni dietetycy prześcigają się w tworzeniu skutecznych systemów odchudzania, popularnością wciąż cieszą się tradycyjne diety. Jedną z nich jest dieta tybetańska, a alternatywą dla niej – codzienne picie tybetańskich ziół.
Odchudzanie prosto z Tybetu
Tradycyjna medycyna tybetańska znana jest od ponad 2000 lat. W starożytnych księgach znaleźć można wiele receptur i propozycji leczenia chorób nerek, cukrzycy, przeziębienia i innych. Tybetańscy mnisi opracowali też specjalny system oczyszczający organizm – dieta tybetańska, nazywana również “pokutą”, to w rzeczywistości restrykcyjna półgłodówka. Choć zastosowanie tego systemu odchudzania wymaga silnej woli, efekty mogą być imponujące – dzięki tej diecie schudniesz nawet 5 kg w 8 dni. Ponadto oczyścisz organizm z nagromadzonych przez lata toksyn, a co za tym idzie pozbędziesz się objawów zatrucia szkodliwymi substancjami – zmęczenia, bólów głowy czy złego samopoczucia. Jeśli nie lubisz głodówek, alternatywą dla ciebie mogą się okazać zioła tybetańskie na odchudzanie – w tym wypadku kuracja trwa 30 dni i polega na piciu specjalnej mieszanki ziół przed każdym posiłkiem. Efekty są niesamowite – możesz stracić nawet 30 kg w 30 dni, nie rezygnując z żadnych posiłków!
Zasady diety tybetańskiej
Przejście na dietę mnicha tybetańskiego wymaga odpowiedniego przygotowania organizmu. Co najmniej tydzień przed rozpoczęciem odchudzania zrezygnuj z mięsa, tłuszczów i potraw ciężkostrawnych – zastąp je warzywami i owocami. Następnie oczyść organizm ze złogów – możesz to zrobić za pomocą lewatywy, ziołowych środków przeczyszczających lub oleju rycynowego. Czas na dietę właściwą: trwa ona 8 dni, podczas których wolno ci spożywać wyłącznie “tybetański rosół” i pić niegazowaną wodę mineralną. Pamiętaj, iż rosół musi być gotowany codziennie. Tybetańska dieta może być stosowana wyłącznie wiosną lub wczesną jesienią. Zapomnij o niej w zimie – zbyt mocno osłabia organizm, który może być podatny na zakażenia.
Zalety diety i tybetańskich ziół na odchudzanie
Zależnie od tego, czy skorzystasz z restrykcyjnej diety tybetańskiej, czy zdecydujesz się na picie tybetańskich ziół, osiągniesz inne rezultaty. Dieta tybetańska oparta na spożywaniu wyłącznie specjalnego rosołu pomaga złagodzić objawy zatrucia organizmu toksynami – bóle głowy, stawów, zaparcia, alergie, obrzęki oczu, a nawet choroby nerek i układu nerwowego. Z kolei odchudzanie ziołami tybetańskimi wspomaga metabolizm, gwarantuje trwałą utratę masy ciała, poprawia ogólną kondycję organizmu i samopoczucie.
Wady tybetańskiego odchudzania
Jak każda restrykcyjna dieta, ta prosto z Tybetu nie może być stosowana przez każdego. Z pewnością mogą o niej zapomnień kobiety w ciąży, niskociśnieniowcy, cukrzycy, dzieci i młodzież, a także osoby z chorobami nowotworowymi. Przed przejściem na ten system odchudzania najlepiej skonsultuj się z lekarzem. Co więcej, zbyt szybki powrót do poprzednich nawyków żywieniowych to gwarantowany efekt jo-jo. Natomiast jeśli chodzi o odchudzanie ziołami tybetańskimi, największą jego wadą jest cena mieszanki – około 175 zł za 400 gram suszu. Niestety, nie można tej mieszanki przygotować samemu, ponieważ jej skład jest owiany tajemnicą. Dlatego też może lepiej skorzystać ze sprawdzonych suplementów diety, których skład jest rzetelnie podany i rekomendowany przez Ekspertów Dobrym wyborem okaże się z pewnością Therm Line Forte. Zawiera on naturalne składniki (np. L-karnitynę), które wspomagają metabolizm tkanki tłuszczowej. Dostępny jest w praktycznych kapsułkach, pozwala osiągnąć pożądane efekty w krótkim czasie.
Przepis na rosół tybetański
Aby przygotować 3,5 litra oczyszczającego tybetańskiego rosołu, potrzebne ci będą: bulwa czarnej rzepy, 3 cebule, 3 korzenie pietruszki, 2 pory (z liśćmi), bulwa selera, kilogram ziemniaków i różnego rodzaju zioła, np. majeranek, tymianek czy kminek. Oczyszczone, nieobrane ziemniaki ugotuj w litrze wody. Wszystkie pozostałe warzywa dokładnie umyj i gotuj nieobrane w 2,5 litra niesolonej wody. Jedynym warzywem, który należy obrać, jest cebula. Następnie oba wywary połącz, dodaj przyprawy i jedz do syta!