
Na temat diety w ciąży panuje wiele mitów. Podobno kobieta w ciąży może jeść co chce, ile chce, spełniać swoje żywieniowe zachcianki i w ogóle jak najbardziej sobie w tym czasie dogadzać. Tylko czy to rzeczywiście prawda i czy nie będzie żałowała takiego postępowania już po urodzeniu dziecka?
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że kobieta w ciąży wcale nie musi jeść za dwoje. Taka ilość jedzenia może prowadzić do problemów z trawieniem i może pozostawić pamiątkę w postaci nadmiernych kilogramów, których ciężko się będzie pozbyć po ciąży. Wystarczy, żeby kobieta w ciąży jadła dla dwojga, bo zapotrzebowanie kaloryczne zwiększa się stopniowo. W pierwszym trymestrze zapotrzebowanie nie wzrasta wcale, w drugim trymestrze zwiększa się o 360 kcal, a w trzecim o 475 kcal w stosunku do zapotrzebowania kalorycznego sprzed ciąży.
Zdrowa dieta w ciąży
Mimo że zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży niewiele rośnie, to sprawa z zapotrzebowaniem na witaminy i minerały ma się zupełnie inaczej. Dlatego tak ważna jest zdrowa dieta. Ciąża powoduje zwiększone zapotrzebowanie na składniki mineralne i o tym należy pamiętać. Dieta powinna być bogata w świeże owoce i warzywa, powinno się też zwracać uwagę na jakość pożywienia – wysokogatunkowe tłuszcze czy mięso.
Żeby uchronić się przed skutkami zmiany metabolizmu i wzrostu poziomu cukru we krwi w czasie ciąży należy pamiętać o regularnych porach posiłków. Regularne jedzenie i pilnowanie, żeby w diecie znalazły się dobre jakościowo węglowodany może uchronić przed atakami wilczego głodu, a nawet zmniejszy ryzyko wystąpienia cukrzycy ciężarnych. Kontrolującym swój apetyt kobietom rzadziej też zdarzają się ciążowe niezdrowe „zachcianki”.
Przyrost wagi w ciąży
Pomimo tego, że w ciąży nie należy się przejadać to należy też bezwzględnie unikać diet odchudzających! W ciąży po prostu należy przytyć. W zależności od sylwetki, waga w ciąży powinna wzrosnąć o 11-17 kg. Oczywiście nie są to stałe ramy i to lekarz prowadzący ciążę może dokładniej określić czy wzrost wagi jest odpowiedni.
Czego nie jeść w ciąży?
Mając na uwadze dobro dziecka powinno się wykluczyć z diety kwasy tłuszczowe trans, które mogą przenikać bezpośrednio do łożyska i powodować zaburzenia rozwoju płodu. Kwasy tłuszczowe trans można znaleźć w różnego rodzaju przetworzonej żywności, czekoladkach, wafelkach i w ogóle we wszystkich produktach, do których dodano utwardzone tłuszcze roślinne.
Oprócz kwasów tłuszczowych trans z diety w ciąży należy też całkowicie wykluczyć surowe jaja, mięso i ryby, a więc na ten szczególny czas pożegnać się z koglem-moglem, sernikiem na zimno, tatarem, szynką parmeńską czy sushi. Oczywiście też w ciąży absolutnie zakazane jest spożywanie alkoholu, nawet w małych ilościach.
Szczególną uwagę trzeba zwrócić na sery pleśniowe, które mogą zawierać bakterie Listeria, wątróbkę (witamina A, której bogatym źródłem jest wątróbka, w dużej ilości może być toksyczna dla płodu) i herbaty ziołowe, których działanie może być zbliżone do działania leków. A co z kawą w ciąży? Nie ma bezwzględnego zakazu picia kawy, ale warto ograniczyć się do dwóch dziennie.
Dbając o prawidłowy rozwój dziecka należy włączyć do swojej diety produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega, które zawarte są w rybach morskich, orzechach czy dobrych olejach.
Przestrzegając tych kilku zasad, ograniczając spożycie przetworzonych produktów i zwiększając ilość wartościowej żywności z dużą zawartością witamin i minerałów dajemy swojemu dziecku szansę na lepszy start w życie, a sobie lepsze samopoczucie w ciąży i szybszy powrót do swojej sylwetki już po urodzeniu dziecka.
Znam ten olejek i to właśnie ze względu na to iż używam tylko takich kosmetyków z olejków, roślin i zioł. Natura nam tyle daje, trzeba czerpać z niej garściami : p
Nie masz uczulenia na ten olejek raz moja koleżanka miała ale ona z reguły jest alergikiem. Sama chcialabym spróbować z tym olejkiem ale chyba się jeszcze boje…
Fajnie ze jest coś naturalnego czym możemy sie ewentualnie odmłodzić. Lubie takie ziolowe produkty szczegolnie maseczki i kremy 🙂 po nich skora jest taka delikatna.