
Sporty wytrzymałościowe, zgodnie ze swoją nazwą, wiążą się z dużym wysiłkiem i mocnym obciążeniem organizmu. Ze względu na ogromną ilość energii, która jest zużywana w czasie ich uprawniania, żywienie sportowców powinno opierać się na zbilansowanej i dostosowanej do rodzaju oraz częstotliwości wykonywanych ćwiczeń wysokokalorycznej diecie. Musi ona dostarczać odpowiedniej ilości składników odżywczych, które organizm będzie mógł zamienić w potrzebną mu energię. Jak wygląda dieta dla sportowca i jakie produkty spożywcze powinny się w niej znaleźć?
Odżywianie sportowców – dieta wysokokaloryczna
Zdrowa dieta dla sportowca powinna być dostosowana do wieku, płci jak również rodzaju uprawianej dyscypliny. Musi także zostać dopasowana do częstotliwości oraz stopnia zaawansowania treningów. Dla zawodowych sportowców, zajmujących się sportami wytrzymałościowymi, jedną z najlepszych propozycji jest dieta wysokoenergetyczna oparta przede wszystkim na dużej zawartości węglowodanów. Węglowodany nie tylko dostarczają mięśniom potrzebnej w czasie wysiłku fizycznego energii, ale też biorą udział w ich regeneracji, usprawniając i przyspieszając jej proces.
Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów w diecie dla biegaczy, czy też osób uprawiających inne rodzaje sportów wytrzymałościowych, powinny znaleźć się takie produkty jak brązowy ryż, kasze, pieczywo razowe, makarony i płatki owsiane. Ich spożywanie gwarantuje dostarczenie organizmowi potrzebnej dawki energii i wpływa na dobre samopoczucie podczas treningu.
Dieta wysokobiałkowa
Dieta wysokobiałkowa to kolejna propozycja dla osób zajmujących się sportami wytrzymałościowymi. Pamiętajmy, że białko jest podstawowym budulcem wszystkich organów i tkanek całego organizmu, a zwiększony wysiłek fizyczny znacznie wzmaga zapotrzebowanie organizmu na białko. W związku z tym w diecie sportowca powinny znaleźć się jego zwiększone ilości. Dieta wysokobiałkowa opiera się na takich produktach jak mięso oraz jego przetwory, ryby i owoce morza, mleko i jego przetwory, jaja.
Co ważne, wszystkie te składniki, poza pełnowartościowym białkiem, zawierają duże ilości witamin i innych składników odżywczych niezbędnych w diecie biegacza i osób uprawiających inne rodzaje sportów wytrzymałościowych. Dzięki temu wysiłek fizyczny, będący nieodzownym elementem treningów, nie wywołuje dolegliwości w postaci omdleń, zasłabnięć, zawrotów głowy.
Ogólne zasady żywienia
Poza dbałością o odpowiednio zbilansowaną dietę, nie można lekceważyć podstawowych zasad żywienia, wśród których dominującą rolę odgrywa właściwe nawadnianie organizmu. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego organizm człowieka traci duże ilości wody, a wraz z nią wiele cennych dla zdrowia elektrolitów. Utrata wody na poziomie zaledwie dwóch procent wiąże się ze spadkiem wydolności organizmu na poziomie 20 procent, a to z kolei powoduje większe trudności w podejmowaniu aktywności fizycznej. Dalsze obniżanie zawartości wody staje się coraz bardziej niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia człowieka, dlatego odpowiednie nawadnianie jest absolutnie konieczne.
Aby organizm mógł przyswoić odpowiednie ilości wody oraz elektrolitów warto zastąpić zwykłe napoje napojami izotonicznymi, które należy pić zarówno przed treningiem, w czasie jego trwania jak i po zakończeniu ćwiczeń. Ważne, aby wypijać często małe ilości płynów, ponieważ dostarczenie do organizmu zbyt dużych ilości wody w tym samym czasie wiąże się z osłabieniem pracy serca i obniżeniem ogólnej wydolności.
Ponadto żaden sportowiec nigdy nie powinien zapominać o pożywnym śniadaniu. Nie musi być ono obfite, ważne jednak, aby dostarczało odpowiedniej dawki energii potrzebnej do podjęcia wysiłku fizycznego. Jego rodzaj powinien być dostosowany do rodzaju wybranej diety, a więc składać się ze zwiększonej ilości węglowodanów oraz białek. Najlepiej spożywać je na około 2 godziny przed planowanym rozpoczęciem treningu.