
Dieta dr Dąbrowskiej to świetna propozycja dla wszystkich, którzy chcą schudnąć, oczyścić swój organizm z toksyn oraz zapewnić sobie wewnętrzną równowagę i przywrócić harmonię swojemu ciału. Dieta ta zakłada spożywanie niewielkich ilości warzyw i owoców – dzieli się na dwa etapy. Pierwszy z nich to trwająca kilka lub kilkanaście dni głodówka oczyszczająca. Drugi natomiast to zdrowa dieta, która zakłada spożywanie wyłącznie naturalnych lub nisko przetworzonych produktów. Efektem diety Dąbrowskiej jest ogólne wzmocnienie całego organizmu, wynikające z oczyszczenia i pobudzenia metabolizmu. Takie podejście autorki do odżywiania sprawia, że dieta Ewy Dąbrowskiej spotyka się z pozytywnymi opiniami lekarzy. Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej.
Zasady diety dr Dąbrowskiej
Dieta oczyszczająca dr Dąbrowskiej polega na dwuetapowym wzmocnieniu funkcjonowania całego organizmu, poprzez oczyszczenie z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Wraz z nimi mamy szansę pozbyć się także nadmiaru tkanki tłuszczowej. Odchudzanie jest więc w niej poniekąd pozytywnym „efektem obocznym”. Menu diety warzywno-owocowej oparte jest na naturalnych składnikach, które są bogatym źródłem przeciwutleniaczy wspomagających procesy naprawcze zachodzące w organizmie i wykazujących właściwości oczyszczające oraz odmładzające. Spożywanie niskokalorycznych posiłków o obniżonej wartości energetycznej zapobiega powstawaniu wielu groźnych chorób. Aby dieta była maksymalnie skuteczna, konieczne jest wzbogacanie jej o aktywność fizyczną, która dodatkowo przyspieszy proces oczyszczenia i przy okazji pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów.
Jadłospis diety Dąbrowskiej
Jadłospis diety warzywno-owocowej, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na spożywaniu wybranych warzyw i owoców. Najlepiej jadać je na surowo, w postaci sałatek i surówek, jednak możliwe jest także ich gotowanie i duszenie. Dieta dr Dąbrowskiej dopuszcza wyłącznie proste przepisy pozbawione kalorycznych dodatków. Do zalecanych warzyw o obniżonej zawartości skrobi należą między innymi: pomidory, papryka, sałata, brokuł, buraki, marchewka, rzodkiew, seler, pietruszka. Jeśli chodzi o owoce, należy wybierać te, które zawierają jak najmniejsze ilości cukru na przykład: jabłka, grejpfruty, jagody.
W czasie trwania pierwszego etapu diety należy spożywać wyłącznie wymienione produkty i wypijać około 2 – 3 litrów płynów – wody mineralnej, herbat owocowych i ziołowych, soków warzywnych i owocowych. W tym czasie zakazane jest spożywanie żywności przetworzonej, cukru oraz mąki.
Drugi etap diety to czas powrotu do normalnego jadłospisu. Po zakończeniu procesu oczyszczania można dodać do swoich posiłków także inne produkty. Ważne jednak, aby były one zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Ten etap ma na celu zmianę nawyków żywieniowych oraz diety na zbilansowaną i różnorodną, a przede wszystkim zdrową. Oprócz warzyw i owoców zalecanych w trakcie pierwszej części diety, podczas drugiego jej etapu do swojego jadłospisu można włączyć takie produkty jak chleb razowy, kasza, warzywa strączkowe, orzechy i produkty mleczne. Przez cały czas jednak koniecznie należy unikać słonych i słodkich przekąsek, kolorowych napojów, produktów przygotowywanych na bazie mąki pszennej, serów i wędlin zawierających konserwanty, słodkich dżemów, kawy i herbaty, alkoholu oraz wszystkich produktów, które zawierają sztuczne barwniki, aromaty i inne dodatki.
Kto może z niej skorzystać?
Dieta przeznaczona jest dla wszystkich, którzy chcą zmienić swoje żywieniowe przyzwyczajenia, a przez do oczyścić organizm i zadbać o szczupłą sylwetkę. Jednak ze względu na swoje zasady, zwłaszcza w pierwszym etapie jej trwania, zrezygnować z niej powinny przede wszystkim kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią, osoby zmagające się z problemem niedowagi oraz młodzież w okresie dorastania. Innymi przeciwskazaniami do jej podjęcia są schorzenia genetyczne, zaburzenia odżywania oraz depresja. Przed rozpoczęciem diety, tak jak w przypadku wszystkich innych kuracji, warto skonsultować się z lekarzem.