Domowe lody – niskokaloryczne orzeźwienie w upalne dni

Kiedy tylko nastają pierwsze upały, większość z nas niemal rozpaczliwie zaczyna poszukiwać pomysłów na szybkie ochłodzenie. Nic w tym dziwnego! Żar lejący się z nieba doskwiera chyba każdemu. W szczególności zaś osobom starszym, cierpiącym na różne schorzenia i oczywiście tym, które wówczas nie mogą oddać się błogiemu relaksowi, bo muszą pracować.

Sposobów na ochłodę w tym ciężkim czasie jest wiele i naturalnie warto skorzystać ze wszystkich, aby przynieść sobie jak największe ukojenie, ale jest taki jeden wyjątkowo przyjemny i smaczny – domowe lody! Jak zrobić lody w domowym zaciszu i czy jest to trudne zadanie?

Wyższość lodów domowych nad sklepowymi

Nie da się ukryć, że lody domowej roboty, wykonane ze sprawdzonych, naturalnych składników, są zdecydowanie lepsze od tych, które możemy kupić w sklepie. Domowe lody śmietankowe, waniliowe, czekoladowe czy np. truskawkowe wcale nie tak trudno zrobić, a przynajmniej mamy pewność, że serwujemy sobie i najbliższym to, co najlepsze.

Możemy eksperymentować z różnymi dodatkami i samodzielnie ustalać intensywność smaków. A skoro już jesteśmy przy kwestii smaku – ten, którym charakteryzują się domowe lody to prawdziwe niebo w gębie. Kupując zaś np. lody gałkowe czy włoskie, nie mamy pewności, czy przypadkiem nie trafimy na niezbyt przyjemną dla podniebienia „margarynową” mieszankę.

Maszynka do lodów

Jeśli bardzo lubimy lody i w czasie lata nie wyobrażamy sobie bez nich ani jednego dnia, domowa maszyna do lodów jest sprzętem godnym polecenia. Najtańsze modele możemy nabyć już nawet od 100 zł! Oczywiście, nie warto kierować się wyłącznie ceną. Czasem lepiej zainwestować nieco więcej, aby móc w pełni cieszyć się niezawodnością i bezproblemową obsługą – szczególnie, gdy z maszynki zamierzamy naprawdę często korzystać.

Robienie lodów jest oczywiście możliwe i bez maszynki, ale z nią na pewno jest łatwiejsze i szybsze. Specjalne mieszadła, w które wyposażone są maszynki do lodów, sprawiają, że domowe lody zyskują gładką, kremową konsystencję – nie są po zamrożeniu twarde jak skała.

Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia, lody domowe bez maszynki możemy przygotować np. przy pomocy blendera czy miksera.

Domowe lody dietetyczne

Domowe desery lodowe wcale nie muszą być mocno kaloryczne. Nie muszą być oparte o tłustą śmietankę, a na koniec okraszone bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Ową śmietankę możemy z powodzeniem zastąpić jogurtem naturalnym. Zamiast cukru, możemy wykorzystać naturalny miód.

Jeśli chcemy stworzyć lody na bazie słodkich owoców, nie ma potrzeby ich dosładzania. Doskonałym dodatkiem do domowych lodów będzie także Queen Fit. Jest to odżywka białkowa, która nie tylko nada naszym domowym lodom pysznego smaku, ale też zaserwuje organizmowi wartościowe składniki odżywcze. Sięgnąć po nią powinny przede wszystkim kobiety, które chcą zapewnić swojemu organizmowi profesjonalne wsparcie w czasie treningów.

Przepis na lody domowe

Jak zrobić domowe lody? Przepisów jest całe mnóstwo. Podajemy poniżej jeden z podstawowych, który można dowolnie modyfikować wedle własnych potrzeb i upodobań.

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka mleka 0.5 % tłuszczu
  • 3 płaskie łyżeczki fruktozy (około 15 g) lub odrobina miodu
  •  1 jajko
  • 200 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • 40 g otrębów owsianych

Zagotowujemy mleko z aromatem waniliowym, fruktozą i otrębami. Gotujemy, aż otręby zmiękną i mleko zacznie gęstnieć. Dodajemy jajko i mieszamy przez około minutę. Zdejmujemy mleko z ognia i dodajemy serek homogenizowany, dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do pojemniczków i mrozimy przez około 4 godziny, mieszając od czasu do czasu. Ten prosty zabieg sprawi, że nie powstaną kryształki lodu.
Kiedy masa ostygnie, możemy dodać wspomniany preparat Queen Fit, a także np. rozmaite owoce. Jak widać, robienie lodów domowym sposobem wcale nie jest trudne i czasochłonne. Warto je zrobić, aby móc szybko ochłodzić się w upalny dzień!

829

Tylko u nas!

Dodaj komentarz