
Dorsz to jedna z najzdrowszych i najbardziej znanych ryb morskich. Potrawy z dorsza kuszą nie tylko pysznym smakiem, ale także wieloma składnikami odżywczymi, cennymi dla naszego organizmu, które między innymi wspomagają pracę układu odpornościowego i krwionośnego. Przepisów na dorsza można spotkać naprawdę wiele. Postaramy się podpowiedzieć, które z nich warto wypróbować i przedstawimy najważniejsze dla zdrowia zalety dorsza.
O dorszu słów kilka
Dorsz należy do grupy ryp drapieżnych, odżywiających się innymi mniejszymi gatunkami – makrele, śledzie. Żyje w wodach Oceanu Atlantyckiego oraz wodach mórz Europy Północnej. W zależności od miejsca występowania, możemy spotkać się z różnymi jego podgatunkami. W sprzedaży najczęściej możemy spotkać filet z dorsza i polędwicę z dorsza. Ryba ta wyróżnia się lekko słodkim, delikatnym smakiem, który idealnie komponuje się z innymi składnikami, tworząc wyjątkowe połączenia smakowe.
Mięso dorsza to prawdziwa witaminowa bomba. Jest bardzo bogatym źródłem selenu oraz białka, przez co doskonale wspiera funkcje odpornościowe organizmu. Zawiera witaminy z grupy B – B1, B2, B6, B12, które kolejno odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego i pokarmowego, zdrową skórę, regulują ciśnienie tętnicze krwi i usprawniają pracę serca oraz zapobiegają występowaniu anemii.
Kolejne witaminy zwarte w mięsie dorsza to witamina A i E, odpowiedzialne za opóźnianie procesów starzenia oraz witamina PP obniżająca poziom cholesterolu. Dorsz to także cenne źródło jodu odpowiedzialnego za prawidłową pracę tarczycy oraz źródło kwasów omega 3 i 6. Pomimo tego, że ryba składa się aż w 60% procentach z tłuszczu (służy do wyrabiania tranu z dorsza), zawiera bardzo mało kalorii (w 100 g zaledwie 80 kcal!), dlatego bez obaw mogą po nią sięgać osoby dbające o swoją sylwetkę.
Jak przyrządzić dorsza?
Podobnie jak inne dania z ryb, dorsza możemy piec, smażyć oraz grillować. Wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań. A jak przygotować dorsza, aby był naprawdę smaczny? Na pewno z dodatkiem soku z cytryny i aromatycznych ziół – estragonu i tymianku. Smak ryby doskonale podkreśla drobno siekana, świeża natka pietruszki. Ważne jest również odpowiednie przechowywanie ryby. Najlepiej przechowywać ją w lodówce, w naczyniu wypełnionym pokruszonym lodem. Lód należy wymieniać minimum dwa razy dziennie. Jeżeli kupujemy świeżo złowioną rybę, w taki sposób możemy przechowywać ją nawet do czterech dni.
Możemy również zdecydować się na kupienie zamrożonej ryby, która, dzięki procesowi głębokiego mrożenia, zachowuje swoje cenne właściwości. Zarówno ze świeżych jak i mrożonych filetów możemy przygotować dorsza w wersji smażonej lub dorsza z piekarnika, czy też inne danie, na które tylko mamy ochotę. Najwyższa pora przejść od części teoretycznej do praktycznej – oto przepis na dorsza pieczonego z ziołami:
Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 4 filety z dorsza,
- sok i skórkę otartą z cytryny,
- sok wyciśnięty z połowy limonki,
- łyżkę oliwy,
- po łyżce posiekanego estragonu i pietruszki,
- łyżeczkę miodu,
- sól i pieprz do smaku
Soki z cytrusów mieszamy wraz z miodem, oliwą, skórką z cytryny, estragonem i pietruszką. Wypłukane filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na pół godziny. Następnie rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wcześniej przygotowanym ziołowym sosem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut, pilnując, aby dorsz był wystarczająco miękki, ale nie zaczął się rozpadać. Tak przygotowaną rybę przekładamy na talerz i dekorujemy plasterkami cytryny i gałązkami świeżego estragonu.