Dynia – jak wykorzystać ją w kuchni?

Co można zrobić z dyni? Z czym kojarzy się to warzywo? Chyba głównie z Halloween, ewentualnie z jednym ze składników na leczo… Jak się jednak okazuje, potrawy z dyni są naprawdę ciekawe, smaczne i wprowadzają powiew świeżości do kuchni. Dzięki dyni można urozmaicić wiele tradycyjnych dań. Jak zatem wykorzystać ją w kuchni i dlaczego warto po nią sięgnąć?

Dynia „w pigułce”

Dynia w kuchni nie jest szczególnie doceniana, a przez niektórych zupełnie pomijana – szkoda i duży błąd, który warto naprawić już teraz. Ciekawostką jest, iż dynia to jedno z najstarszych warzyw tzw. Nowego Świata. Ponoć uprawiali ją Inkowie już 4000 lat p.n.e. Nie gardzili nią Indianie, którzy wykorzystywali warzywo nie tylko do celów spożywczych, ale też leczniczych. Obecnie dynia uprawiana jest ponadto jako roślina ozdobna – te odmiany nie nadają się do jedzenia. A co się nadaje? Co ciekawe, jeść można nie tylko miąższ, ale również pestki, a nawet kwiaty, które wykorzystywane są m.in. do przygotowywania pysznych sałatek.

Dynia posiada całe mnóstwo cennych składników odżywczych, jak witaminy czy minerały. Polecana jest m.in. osobom cierpiącym na nadciśnienie i choroby serca, ponieważ składniki w niej zawarte obniżają poziom „złego” cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, zawałom serca. Beta-karoten, w który dynia obfituje, jest silnym przeciwutleniaczem. Wedle licznych badań, regularne jedzenie dyni obniża ryzyko wystąpienia nowotworów, takich jak rak piersi, rak żołądka czy jelita grubego.

Jak się okazuje, warzywo to ma niesamowicie dobroczynny wpływ na wzrok. Chroni oczy przed rozmaitymi chorobami, obniża ryzyko takich schorzeń jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Ponadto dynia jest niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika, więc jest świetnym produktem dla każdego, kto chce się odchudzać. Warto wspomnieć o jeszcze jednej kwestii – nasiona dyni to świetny sposób na pasożyty. Warto sięgać po pestki świeże i miękkie, które cechują się największą zawartością kukurbitacyny wykazującej właściwości przeciwpasożytnicze.

Dania z dyni – moc możliwości!

Dynia na charakterystyczny, bardzo dobry smak, dlatego też może wzbogacić wiele potraw, zaczynając od wspomnianego leczo, a kończąc na takich daniach jak np. ciasto dyniowe czy sałatka z dyni. Świetnym pomysłem jest także zupa z dyni – danie niecodzienne, które odmieni standardowy jadłospis. Przygotowuje się ją z miąższu, który dodaje się do tradycyjnego wywaru. Dynia jest warzywem „uniwersalnym”, bowiem taką zupę możemy przygotować zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro – dla każdego coś dobrego. Ciekawą propozycją jest zupa dyniowa z wcześniej upieczonej dyni, do której możemy dodać np. kawałki boczku.

Można również robić różne przetwory z dyni – rewelacyjnie smakuje np. dynia marynowana. Równie wielkim zainteresowaniem cieszy się tarta z dynią. Ciekawostką jest, iż przyrządzana jest ona tradycyjnie na wspomniane Halloween oraz na Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych.

Nie możemy zapomnieć także o oleju z dyni. Jest to olej bardzo zdrowy i lekkostrawny, który zawiera pełnowartościowe tłuszcze roślinne. Ma charakterystyczny orzechowy zapach i smak. Możemy go dodawać do zup oraz do sałatek, ale równie doskonale sprawdzi się jako… kosmetyk. Szczególnie polecany jest do skóry suchej, pękającej i łuszczącej się, ponieważ doskonale nawilża i natłuszcza. Dodatkowo ma działanie rozjaśniające, oczyszczające i wygładzające skórę. Jedno warzywo, a tak wiele możliwości – najwyższy czas sięgnąć po dynię!

1 192

Tylko u nas!

Dodaj komentarz