
Liczenie kalorii stało się w ostatnim czasie bardzo popularne. Wszystkie osoby będące na diecie starają się jak najdokładniej przeliczyć zjadane w ciągu dnia kalorie, korzystając z tabel kalorycznych i przeliczników kalorii dostępnych na przykład w sieci. Rzeczywiście u osób starających się zredukować swoją masę ciała wartość kaloryczna produktów spożywanych w ciągu dnia jest kluczowa dla całego procesu odchudzania.
Warto sobie jednak uświadomić, że to, ile kalorii dziennie znajduje się w naszej diecie jest ważne nie tylko wtedy, kiedy chcemy zachować szczupłą sylwetkę, ale także wówczas, gdy chcemy zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Odpowiednia kaloryczność produktów znajdujących się w naszej diecie jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Aby właściwie dopasować rodzaj i jakość spożywanych produktów do indywidualnych potrzeb, musimy obliczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne właściwe dla nas samych. Jak to zrobić?
Czym jest zapotrzebowanie kaloryczne?
Kalorie są obecne we wszystkich spożywanych produktach, bez względu na źródło ich pochodzenia. Znajdziemy je w zróżnicowanych ilościach zarówno w nabiale, pieczywie, jak i owocach i warzywach. Ilość kalorii zawarta w poszczególnych produktach została umieszczona w specjalnie przygotowanych tabelach kaloryczności. Korzystanie z tego typu tablic kalorii umożliwia opracowanie jadłospisu odzwierciedlającego indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne. Aby jednak było to możliwe, oprócz wspomnianych tabel, niezbędna okazuje się także dobra znajomość zapotrzebowania energetycznego organizmu właściwa dla każdego człowieka.
Na owo zapotrzebowanie energetyczne wpływa bardzo wiele czynników, takich jak: wiek, płeć, waga, prowadzony tryb życia oraz preferowana aktywność fizyczna. Dla przykładu, zapotrzebowanie kaloryczne młodego mężczyzny pracującego fizycznie jest dużo wyższe niż starszej kobiety prowadzącej siedzący tryb życia. Jak powinno wyglądać prawidłowe obliczanie zapotrzebowania kalorycznego?
Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?
Na początek warto poznać zalecane ilości kalorii dostosowane do wieku i płci. I tak, dla kobiet w wieku 19 – 50 lat właściwa dzienna dawka to 2200 kcal. Powyżej 51. roku wartość ta spada do 1900 kcal. W przypadku mężczyzn z pierwszej grupy wiekowej ilość ta powinna wynosić 2900 kcal, zaś dla drugiej 2300 kcal. Warto zaznaczyć, że wszystkie te wartości są właściwe w odniesieniu do osób o prawidłowej masie ciała, pozbawionych problemów z nadwagą lub otyłością.
Kolejnym krokiem w obliczaniu zapotrzebowania energetycznego powinno być dokładne poznanie własnej wagi i pomnożenie otrzymanego wyniku razy 26. Otrzymana suma będzie wskazywała optymalną wartość kalorii, która powinna spożyta w ciągu całego dnia. Obliczanie zalecanej kaloryczności produktów nie jest proste, dlatego warto w tym względzie skorzystać z ogólnodostępnych kalkulatorów zapotrzebowania kalorycznego, które występują w formie wygodnych i łatwych w użyciu aplikacji. Pamiętajmy jednak, że żadna tabela spalania kalorii czy też przelicznik spalania kalorii nie są w stanie jednoznacznie ocenić tempa metabolizmu, ponieważ podlega ono ciągłym zmianom związanym z funkcjonowaniem organizmu.
Poza tym warto pamiętać, że pomimo zbliżonej kaloryczności, poszczególne produkty różnią się od siebie jakością owych kalorii. Niektóre z nich, zwłaszcza te zawarte w naturalnych składnikach, są dla organizmu dużo bardziej wartościowe niż te obecne w żywności z dodatkiem sztucznych barwników, konserwantów etc. Przykładowo, zalecane 200 kcal w diecie powinno pochodzić z produktów pełnowartościowych, a nie na przykład ze słodyczy, bo pomimo tego, że teoretycznie bilans spożytych kalorii będzie się zgadzał, nasz organizm, zamiast wartościowych składników, otrzymuje tzw. puste kalorie.