Fakty i mity na temat zdrowego odżywiania – tego możesz nie wiedzieć!

Zdrowe odżywianie to aktualnie temat numer jeden, stale poruszany zarówno w mediach, jak i podczas prywatnych rozmów w gronie przyjaciół. Coraz częściej interesujemy się tym, co jemy, a zdrowa żywność, dostępna obecnie nawet w niewielkich sklepach, cieszy się coraz większą popularnością. Wraz ze wzrostem zainteresowania zdrowym żywieniem pojawia się coraz więcej teorii na temat tego jak i co jeść, by być wiecznie młodym, pięknym i zdrowym, a których produktów spożywczych należy się koniecznie wystrzegać.

Co ciekawe, na listę artykułów „zakazanych” coraz częściej trafiają produkty doskonale nam znane, które do tej pory były uznawane za zdrowe. Czy tak jest w rzeczywistości? Czy musimy ściśle przestrzegać pojawiających się coraz to nowszych wytycznych, które burzą dotychczas obowiązujące zasady prawidłowego odżywiania? Jak się okazuje, nie do końca, bowiem wokół zasad zdrowego odżywania narosło wiele mitów, które z rzeczywistością mają niewiele wspólnego. Pora więc poznać fakty i mity na temat zdrowego odżywiania i raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.

Zdrowe żywienie od A do Z

Jak się zdrowo odżywiać? Czym jest zdrowe odżywianie? Te pytania, z pozoru proste, dręczą wiele osób. Prawidłowe odżywianie, wbrew powszechnemu przekonaniu, nie ma nic wspólnego z odchudzaniem się czy też różnego rodzaju dietami redukującymi masę ciała – to mit, choć przyznać trzeba, że zdrowa dieta opracowana zgodnie z zasadami zdrowego odżywania pomaga zachować prawidłową masę ciała.

Racjonalne odżywianie to tak naprawdę nawyk i sposób życia, który każdy z nas powinien sobie samodzielnie wypracować. Opiera się ono na zdrowym jedzeniu i unikaniu produktów, które zdecydowanie szkodzą naszemu zdrowiu. Jego podstawę stanowi żywność ekologiczna, pochodząca z naturalnych upraw i jak najmniej przetworzona. Odżywianie dobre dla zdrowia bazuje na dużych ilościach warzyw i owoców, produktach pełnoziarnistych i chudym mięsie będącym źródłem tak ważnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu białka.

Czym jest zdrowa żywność?

Dla niektórych zdrowa żywność to przede wszystkim produkty z charakterystycznym napisem „light”. Kupując je, wielu z nas żywi przekonanie, że oto odkryło odpowiedź na pytanie, jak jeść zdrowo. Nic bardziej mylnego. To kolejny mit. Artykuły spożywcze wzbogacone słynnym napisem „light” często kryją w sobie wcale nie mniej szkodliwych dla zdrowia substancji niż te, których etykiety zostały go pozbawione. Nawet, jeżeli zawartość tłuszczu w nich faktycznie jest mniejsza (często różnice są minimalne), to po zagłębieniu się w listę składników, szybko przekonamy się, że nasz „zdrowy” produkt został zaopatrzony w całą gamę różnego rodzaju słodzików, syropów i mnóstwo chemicznych dodatków, co powoduje, że jego kaloryczność jest praktycznie taka sama jak w wersji „nie light”.

Trudno, więc uznać go za rzeczywiście zdrowy. Zdrowa żywność to przede wszystkim żywność naturalna, żywność organiczna, czyli jak najmniej przetworzona, pozbawiona chemicznych dodatków i szkodliwych konserwantów. Nie oznacza to, że musimy kupować wyłącznie bio żywność. Skupmy się na tym, aby wybierać te produkty, których źródeł pochodzenia jesteśmy pewni, a przed zakupem produktów spożywczych zawsze czytajmy etykiety.

Cała prawda o ciemnym pieczywie

Analizując przepisy zdrowego odżywiania, bez trudu można zauważyć, że dominuje w nich ciemne pieczywo. W związku z tym zdecydowana większość osób zakłada, że wystarczy kupić dowolny rodzaj pieczywa pod warunkiem, że jest ono ciemne i tym samym zagwarantować sobie zdrowe odżywianie. I tu pojawia się problem, ponieważ nie każde ciemne pieczywo jest zdrowe – to mit.

Jeśli przyjrzymy się etykietom znajdującym się na pieczywie, zauważymy, że niektóre jego rodzaje składają się wyłącznie z mąki pszennej, a mąka żytnia stanowi jednie znikomy dodatek. Skąd, więc ten ciemny kolor? Otóż jest on uzyskiwany przez dodatnie do ciasta karmelu i nie ma nic wspólnego z wartościami odżywczymi zawartymi w pieczywie składającym się w 100% z mąki żytniej lub razowej.

Mrożone warzywa – czy to dobry pomysł?

Zadając sobie pytanie, jak zdrowo się odżywiać, niemal automatycznie na listę naszych zdrowych produktów wpisujemy warzywa i owoce. I słusznie, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i minerałów, które dla naszego organizmu są po prostu bezcenne. Eksperci z zakresu żywienia przekonują nas, że w okresie zimowym surowe warzywa lepiej zastąpić mrożonymi – to fakt. Rzeczywiście mrożone warzywa są zbierane i poddawane obróbce termicznej, kiedy cechują się najwyższą świeżością, w przeciwnym razie nie zachowałyby swojej doskonałej jakości po zamrożeniu. W związku z tym mrożone warzywa zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych i można po nie śmiało sięgać, pod warunkiem, że nie znajdują się w nich chemiczne konserwanty. Aby uniknąć takiej sytuacji wystarczy jedynie… przeczytać etykietę, czyli zrobić dokładnie to, co powinno stać się naszym stałym nawykiem, jeśli chcemy się zdrowo odżywiać.

993

Tylko u nas!

Dodaj komentarz