
Naukowcy z University of Colorado sprawdzili zależność między spożywaniem posiłków o znacznym wskaźniku zawartości fruktozy a otyłością i możliwościami przyswajania przez komórki i tkanki insuliny.
Ostatnimi czasy coraz większą wagę przywiązuje się do omawiania skutków dodawania do ogólnodostępnych produktów spożywczych w procesach technologicznych środków słodzących, takich jak syrop glukozowo – fruktozowy. Większość badań przeprowadzonych przez liczne ośrodki naukowe potwierdza, że podwyższone ryzyko występowania otyłości i insulinooporności może być związane z obecnością w organizmie i spożywanych posiłkach dużej ilości fruktozy.
Wyniki badań opublikowane w Nature Communications 10 września 2013 r. potwierdzają, że może istnieć zależność między dolegliwościami takimi jak stłuszczenie wątroby i insulinooporność a produkowaniem w wątrobie fruktozy, pochodzącej z innych źródeł węglowodanów.
Dwójka naukowców – Miguel Lanaspa i Takuji Ishimoto – dowiedli, że myszy, których organizmom dostarczana była glukoza, mogą przetwarzać ją w wątrobie na fruktozę. Z kolei intensywna podaż glukozy prowadziła u poddanych eksperymentowi osobników do rozwoju otyłości i powodowała insulinooporność. Udowodniono, że procesy te są ze sobą powiązane i u ich podstaw leży właśnie fruktoza.
Z kolei profesor Richard Johnson – kierownik oddziału chorób nerek i nadciśnienia tętniczego w School of Medicine – jest przekonany, że udało mu się odkryć przyczyny, przez które dostarczane organizmowi pożywienie, mające wysoki indeks glikemiczny, w znacznym stopniu zwiększa ryzyko powstawania i rozwoju otyłości i utrudnia produkcję oraz przyswajanie insuliny. Przyczyn takiego stanu rzeczy – według niego – jest kilka. Za znaczny przyrost masy ciała, stłuszczenia wątroby i insulinooporność może być odpowiedzialna zła dieta, niedobór wysiłku fizycznego, genetyka lub przyjmowanie leków (na przykład niektórych sterydów). Nie bez znaczenia dla stymulowania wydzielania insuliny jest również spożywanie żywności o wysokim wskaźniku IG. Badanie to, podobnie jak poprzednie, stara się także dowieść, że negatywny wpływ na organizm ludzki ma konwersja glukozy do fruktozy w wątrobie.
Miguel A. Lanaspa, Takuji Ishimoto, Nanxing Li, Christina Cicerchi, David J. Orlicky, Philip Ruzicky, Christopher Rivard, Shinichiro Inaba, Carlos A. Roncal-Jimenez, Elise S. Bales, Christine P. Diggle, Aruna Asipu, J. Mark Petrash, Tomoki Kosugi, Shoichi Maruyama, Laura G. Sanchez-Lozada, James L. McManaman, David T. Bonthron, Yuri Y. Sautin, Richard J. Johnson. Endogenous fructose production and metabolism in the liver contributes to the development of metabolic syndrome. Nature Communications, 2013