Halibut – poznaj wartości odżywcze popularnej ryby!

Halibut jest bardzo popularną rybą pochodzącą z rodziny flądrowatych. Ryba ta jest doceniana ze względu na małą ilość ości, pyszny smak , dużą zawartość białka oraz innych wartości odżywczych pozytywnie wpływających na funkcjonowanie całego organizmu. Bez obaw do swojej diety mogą go wprowadzić osoby dbające o szczupłą sylwetkę, bowiem halibut ma bardzo mało kalorii – jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. Ze względu na fakt, że jest prosty do przyrządzenia, jego zastosowanie w kuchni może być bardzo szerokie, a ilość przepisów na halibuta zaskakuje swoją różnorodnością. Spróbujmy dowiedzieć się o tej rybie czegoś więcej. Sprawdźmy czy halibut naprawdę jest zdrowy, jak go przyrządzić i który przepis na halibuta wart jest naszej uwagi.

Wartości odżywcze halibuta

Halibut jest bardzo cennym źródłem białka. Zawartość tego składnika obecnego w mięsie ryby jest porównywalna do tej znajdującej się w mięsie łososia i pstrąga. Oprócz białka, halibut jest źródłem witamin B6 i B12, A, E, D, PP, nicany, potasu, sodu, żelaza, magnezu, fosforu, selenu, jodu, kwasu foliowego i oczywiście kwasów omega. Dzięki zawartości tak wielu wartościowych składników mineralnych i witamin, spożywanie halibuta pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego, reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza ilość trójglicerydów, wpływa na pracę serca. Zawarte w nim kwasy omega poprawiają ukrwienie mózgu, a przez to usprawniają jego działanie, wzmacniają koncentrację i pamięć oraz zwiększają inteligencję. Obecność witamin wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega powstawaniu szkodliwych wolnych rodników.

Aby zapewnić sobie wpływ dobroczynnych składników ryby, warto sięgać po nią lub inne gatunki regularnie, około dwa razy w tygodniu. Poza tym, należy pamiętać, że aby halibut zachował swoje właściwości warto ograniczać obróbkę termiczną, której go poddajemy w trakcie przygotowywania. Najbardziej wartościowy będzie halibut pieczony lub grillowany, nieco mniej halibut smażony podawany z patelni.
Warto też sięgać po halibuta wędzonego. Ryba podawana w takiej formie zawiera duże ilości białka, wapnia, fosforu, witaminy C i D oraz kawasów omega 6 i omega 3. W 100 g halibuta wędzonego znajdziemy 186 kalorii.

Halibut w kuchennej odsłonie

Przygotowanie halibuta nie jest szczególnie trudne, nie wymaga także dużej ilości czasu. Można przyrządzić go na różne sposoby – gotując, smażąc, piekąc lub grillując i podawać z ulubionymi dodatkami. Sam proces przygotowania ryby warto rozpocząć od skropienia jej świeżym sokiem z cytryny i oprószenia solą oraz pieprzem. Z jej delikatnym smakiem świetnie komponują się też zioła – bazylia i tymianek. Jeśli zamierzamy podawać halibuta z sosem lub uprzednio chcemy go zamarynować, warto wzbogacić jego smak ząbkiem czosnku.
Halibut duszony lub pieczony bardzo dobrze łączy się także z rozmarynem lub z cząbrem, który doda mu odrobinę ostrości. Przygotowując z niego zupę, warto na koniec dodać do niej drobno posiekaną natkę pietruszki, która uzupełni smak ryby i nada jej ciekawego charakteru. O walorach smakowych tej wyjątkowej ryby najlepiej przekonać się samemu, dlatego podpowiadamy, jak przygotować halibuta grillowanego.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości steki z halibuta,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • cytrynę pokrojoną w ósemki,
  • kilka gałązek świeżej pietruszki,
  • pół łyżeczki oleju,
  • sól gruboziarnista i pieprz kolorowy do smaku

Oczyszczoną i umytą rybę lekko osuszamy, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i oprószamy przyprawami. Tak przygotowanego halibuta przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 15 minut. Po upływie tego czasu rybę wyjmujemy, dokładnie osuszamy i ponownie przyprawiamy. Każdy stek smarujemy olejem z obydwu stron i układamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy pod przykryciem przez pięć minut. Następnie zdejmujemy pokrywę, na każdym steku układamy gałązkę pietruszki i plaster cytryny i zamykamy ponownie na około 10 sekund. Smacznego!

691

Tylko u nas!

7 komentarzy na “Wady i zalety pigułek antykoncepcyjnych!

  1. leoś leoś
  2. Leon Niewidek
    Leon Niewidek

    Tabletki antykoncepcyjne mogą u niektórych kobiet wywoływać skutki uboczne. Najczęściej są niegroźne dla zdrowia, chociaż uciążliwe i niekiedy budzące niepokój. Moja żona odkąd miała problemy po tabletkach to przestała je brać. Stosujemy prezerwatywy.

  3. sombre
    sombre

    Ja mam plastry antykoncepcyjne. Też hormony ale podobno mniej szkodzą na organizm. Co by nie było skoro są doprowadzone do obrotu to śmierci nie powodują. Ja jestem raczej osobą , która woli tabletki niż kalendarzyk.

  4. szybkibil
  5. Samanta Lis
    Samanta Lis

    skutecznosc pigulek jest super! mnie udalo sie tak je dobrac ze skutkow ubocznych prawie wogole nie odczowalam, raz tylko, na poczatku zlapalam infekcje intymna ale po wyleczeniu stosuje czesto kuracje probiotykami ginekologicznymi provag i dzeiki temu nie lapie juz infekcji, a antykoncepcja sprawdza sie swietnie!

  6. sylwia lisiecka
    sylwia lisiecka

    o zalecie chyba nie trzeba mowic, prawie calkowity brak ryzyka ciazy, nie trzeba o niej pamietac przy kazdym wspolzyciu, nie utrudnia zblizen itp. a jesli chodzi o negatywy to u mnie wystapily problemy intymne, mialam mocna suchosc pochwy! juz po kilka tygodniach stosowania antykoncepcji pojawila sie i trwala do czasu az zastosowalam globulki hydrovag, skuteczne juz po kilku dniach stosownia, latwe w aplikacji, w dobrej cenie! i dalej spokojnie moglam przyjmowac hormony

Dodaj komentarz