Ile spożywać omega-3?

Eksperci i naukowcy nie są do końca zgodni co do przyjmowania przez ludzi kwasów tłuszczowych omega-3. Przyjmuje się jednak, że minimalna podaż dla zdrowego dorosłego człowieka powinna wynosić 200-500mg/dziennie, poziom wystarczający to z kolei 650mg/dziennie, zaś optymalna ilość ma wynosić 1g/dziennie. Normy te zwiększają się, jeżeli chodzi o kobiety w ciąży: przyjmuje się, że w tym stanie podaż kwasów n-3 powinna zostać zwiększona aż o 50%. Co więcej, większe zalecenia związane z tymi kwasami dotyczą również chorych cierpiących na dolegliwości związane z układem krążenia, neurodegradacyjne, reumatoidalne czy nowotworowe: dawka n-3 powinna w takich przypadkach wynosić ok. 1,5g/dziennie.

Źródła omega-3

Powszechnie uznaje się, że najważniejszym i najprostszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są tłuste ryby. Mówi się, że najzdrowsze są te żyjące w wodach słodkich, gdyż ryby będące drapieżnikami, żyjące w wodach słonych, mogą zawierać zanieczyszczenia, w tym fatalnie wpływającą na nasz organizm rtęć. Dlaczego? Gdyż według danych, wody morskie są jednymi z najbardziej zanieczyszczonych, na skutek eksploatacji środowiska przez człowieka. Te z kolei trafiają do mięsa rybiego, zaś jeśli osobnik danego gatunku jest mięsożerny, wchłania jeszcze więcej toksyn niż roślinożerca (gdyż przyswaja szkodliwe substancje z mięsa swojej ofiary). Jednym z najgroźniejszych zanieczyszczeń występujących w rybim mięsie jest bez wątpienia rtęć, która u człowieka może odkładać się w tkance nerwowej, a co za tym idzie, wywoływać różne zaburzenia neurologiczne. Inne szkodliwe dla naszego organizmu substancje, które znaleźć można w rybach, to dioksyny oraz polichlorowane bifenyle, powstające jako skażenia przemysłowe. Zatem aby lepiej zadbać o prawidłową podaż organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3, wskazane jest przyjmowanie sprawdzonych suplementów diety, które są wolne od zanieczyszczeń.

252

Tylko u nas!

Dodaj komentarz