

Zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe w różnych dyscyplinach sportowych jest różne ze względu na wiele czynników takich, jak: technika wykonywanej pracy i jej środowisko, wydatek energetyczny, budowa anatomiczna i somatyczna zawodników, poziom stresu i aktywności fizycznej oraz tryb życia. Zawodnicy różnych dyscyplin sportowych różnią się przede wszystkim budową i składem ciała. Mężczyzna podnoszący ciężary ma znacznie większy wskaźnik zawartości tkanki mięśniowej niż dżokej uprawiający jazdę konną. Sporty walki wymuszają zupełnie inny typ sylwetki niż łyżwiarstwo figurowe. Dlatego w celu sprostania wymogom jakie stawia przed zawodnikiem dana dyscyplina sportowa niezbędne jest przestrzeganie odpowiedniej diety.
Dieta w sportach siłowych
Sporty siłowe (np. podnoszenie ciężarów, kulturystyka, trójbój siłowy) wymagają od zawodnika utrzymania odpowiedniego składu ciała, tj. wysokiej zawartości tkanki mięśniowej przy odpowiednio niskiej zawartości tkanki tłuszczowej. Stąd kluczową rolą w diecie takich zawodników pełni białko. Ich dieta charakteryzuje się zwiększoną zawartością tego makroskładnika nawet do 2,0 – 2,8 g na 1 kg masy ciała. Oczywiście pozostałe składniki diety również muszą być proporcjonalnie wyważone.
Dieta w sportach wytrzymałościowych
Dieta w sportach wytrzymałościowych (np. koszykówka, biegi, pływanie) powinna być odpowiednio zbilansowana pod względem zawartości węglowodanów. Obok tłuszczów to one stanowią główne źródło energii. Spożycie węglowodanów na odpowiednim poziomie zwiększa zapasy glikogenu mięśniowego, co daje możliwość wykonywania długotrwałej aktywności fizycznej. Ich zbyt mała ilość w diecie może przyczynić się do obniżenia stężenia glukozy we krwi i pojawienia się uczucia zmęczenia jeszcze przed osiągnięciem mety. Podaż białka także powinna być utrzymana na odpowiednim poziomie. Zaleca się jednak, aby zwiększyć jego ilość jedynie o 15% w stosunku do norm podstawowych. Zbyt duża podaż tego makroskładnika w sportach wytrzymałościowych może skutkować nadmiernym obciążeniem nerek i wątroby.
Witaminy i składniki mineralne
Każdy rodzaj sportu pociąga za sobą ryzyko strat witamin i składników mineralnych, które w zwiększonej ilości wydalane są z potem. Szczególną uwagę należy zwrócić na właściwą podaż w diecie witamin z gruby B oraz składników antyoksydacyjnych w tym witaminy C i E oraz β – karotenu. Odpowiednie zbilansowanie diety pod względem zawartości witamin i składników mineralnych wzmacnia zdolność do wysiłku fizycznego. Mało urozmaicona dieta może być przyczyną problemów związanych z regeneracją oraz zahamowaniem postępów.