Instrukcja czytania etykiet przetworzonych produktów

Od czasu do czasu każdy z nas ma ochotę na coś mniej zdrowego i najlepiej od razu gotowego do spożycia. Najlepiej byłoby unikać takich produktów jak ognia, ale nie zawsze jest to możliwe. Koniecznie jednak należy zminimalizować ryzyko związane z ich jedzeniem i wybierając je w sklepie, powinniśmy kierować się składem wypisanym na etykietach, by spośród niezdrowych dań, wybrać te najmniej szkodliwe. Sprawdź, jak to zrobić punkt po punkcie, a być może wejdzie Ci to w nawyk.

Oto instrukcja robienia „zdrowszych niezdrowych zakupów”:

  1. Znajdź etykietę na swoim produkcie. Zwykle znajduje się ona z tyłu opakowania. Przeczytaj ją dokładnie, najlepiej kilka razy (może zrezygnujesz z zakupu?).
  2. Sprawdź, ile kalorii znajduje się w wybranym daniu i czy zawartość w tym jednym posiłku nie przekracza zalecanej dziennej porcji. Czasami podana jest np. zawartość energii w 100 gramach, więc być może trzeba będzie przeliczyć kalorie, dlatego w takim wypadku sprawdź też wagę dania.
  3. Sprawdź, ile tłuszczu ma produkt. Zwykle takie gotowe dania mają bardzo dużo kalorii, a większość z nich pochodzi właśnie z tłuszczu. Wybierz takie, które ma go najmniej. Ważne przy tym, by tłuszcze były różne, a święć nasycone, wielonienasycone, jednonienasycone. Na 2 tys. kcal zalecanych dziennie do spożycia, 65 gramów powinien dostarczyć tłuszcz.
  4. Zrezygnuj z produktu, w którym są sztuczne tłuszcze trans. Najwięcej jest ich zwykle w ciastach, ciasteczkach i różnego typu wafelkach i innych produktach cukierniczych. Dziennie możesz ich zjeść maksymalnie 2 gramy!
  5. Sprawdź zwartość cholesterolu w produkcie. Dziennie powinno się przyswoić do 300 mg.
  6. Przeczytaj, ile soli zawiera danie. Zwykle będą jej ogromne ilości, bo produkty przetworzone zawsze w nią obfitują, dlatego szukaj produktów, w których będzie możliwie najmniej. Pamiętaj, że soli można zjadać maksymalnie 5 gramów dziennie!
  7. Warto sprawdzić, czy produkt zawiera witaminy, minerały i błonnik, bo być może oprócz unikania trucizn, przy okazji dostarczymy sobie czegoś zdrowego.
  8. Cukry proste w produkcie nie powinny przekraczać 10-12 proc. zalecanej dziennej porcji węglowodanów. Koniecznie sprawdź, ile zawiera ich Twoje danie i absolutnie nie kupuj tego, które ma go więcej.
  9. Przejrzyj jeszcze całą listę składników i zwróć uwagę na ten, który jest wymieniony na pierwszym miejscu. Głównie z niego będzie się składało Twoje danie. Jeśli jest to syrop glukozowo-fruktozowy lub tłuszcz, nie kupuj tego produktu po żadnym pozorem!
120

Tylko u nas!

  • Leksykon produktów

    Cukinia – poznaj jej właściwości i sprawdź, jak ją wykorzystać w kuchni

    Cukinia - jak ją wykorzystać?

    czytaj więcej
  • Ciekawostki

    Zdrowe obiady – pyszne, sycące, pomysłowe…

    "Co na obiad?" - mamy odpowiedź na to pytanie!

    czytaj więcej
  • Leksykon produktów

    Oliwa z oliwek – właściwości odżywcze oliwy z oliwek i jej zastosowanie w dietach odchudzających

    Poznaj korzyści płynące ze stosowania oliwy z oliwek.

    czytaj więcej

Dodaj komentarz