Instrukcja gotowania na parze

Gotowanie na parze zaczynamy od wlania do garnka 3 cm wody. Wrzucamy do tego suszone lub świeże zioła, które wzbogacą smak potrawy. Na sitku umieszczamy wybrane produkty – warzywa, mięso, rybę itd. Nie układamy ich bardzo blisko siebie, żeby miały szanse ugotować się równo i pod żadnym pozorem nie kładziemy jednego na drugim. Całość przykrywamy, a jeśli nie mamy pod ręką pokrywki, musimy pamiętać o uzupełnianiu wody, która wyparuje.

Oto garść cennych wskazówek:

  1. Jeśli gotujemy na parze rybę, warto uprzednio polać ją sokiem z cytryny, ewentualnie dodać do wody, nad którą będziemy gotować, nieco wytrawnego wina. Ryba będzie bardziej smakowita i soczysta.
  2. Wszystkie składniki dobrze wcześniej zamarynować, np. w marynacie z soku z cytryny, oliwy z oliwek i ziół.
  3. Jeśli na parze szykujemy ziemniaki, możemy je zostawić w mundurkach
  4. Gotując kilka składników na raz, na sam dół paro waru kładziemy mięsa i ryby, resztę wyżej.
  5. Sitko, na którym układamy jedzenie, możemy wcześniej pokryć liśćmi kapusty , co sprawi, że składniki nie będą się przyklejały.
  6. Każdy produkt należy dokładnie umyć przed gotowaniem.
  7. Jeśli korzystamy z pokrywki, należy sprawdzić, czy ma ona dobry rozmiar, aby woda nie wyparowała podczas gotowania.
  8. Składniki powinni być świeże.
  9. Mięso należy pociąć na kawałki, ale ważne, by kroić je w poprzek włókien, dzięki czemu pozostanie delikatne.
660

Tylko u nas!

Dodaj komentarz