
Z pewnością często przygotowując posiłki dokładnie myjesz, obierasz i kroisz warzywa, aby wszystkie razem wrzucić do garnka. Pozwala to zaoszczędzić czas i jest praktyczne przy wszelkich daniach jednogarnkowych takich jak np. zupa, jednak postępując w ten sposób pozbawiasz posiłki cennych witamin.
Poniżej przedstawiamy 10 praktycznych porad, które pomogą zminimalizować utratę składników odżywczych. Korzystając z nich poprawisz jakość swoich posiłków, a włożony wysiłek zwróci się w przyszłości!
- Unikaj przechowywania warzyw w miejscach w których wietrzeją i więdną, ponieważ to pozbawia je witaminy C.
- Im mniej krojenia i obierania przed gotowaniem tym lepiej! Warzywa gotowane w całości zachowują więcej składników mineralnych. Im drobniej je pokroisz, tym bardziej narażasz na uwalnianie się enzymów utleniających, oraz wypłukiwanie witamin i składników mineralnych.
- Wodę, w której gotujesz, używaj do przygotowywania sosów. Najlepiej jednak gotować na parze, warzywa zachowają więcej składników odżywczych.
- Zrezygnuj z sody i nie rozgotowuj warzyw ponieważ przyczynia się to do niszczenia tiaminy i witaminy C.
- Aby zachować witaminę A zawartą w tłuszczach, przechowuje je pod przykryciem w chłodnym miejscu. W ten sposób unikniesz także jełczenia.
- Światło niszczy witaminę B, dlatego przechowuj mleko tak aby nie miało do niego dostępu, szczególnie jeśli korzystasz ze szklanych butelek.
- Chłodne miejsca są doskonałe do przechowywania soków owocowych – zapobiegniesz niszczeniu witaminy C. Pamiętaj także, aby dokładnie je zamknąć.
- Tlen działa destrukcyjnie na witaminę C, dlatego nie mieszaj zbyt często przygotowywanych potraw.
- Do gotowania świetnie sprawdzi się szybkowar lub mikrofalówka.
- Warzywa gotuj do momentu miękkości umożliwiającej wbicie widelca – to zupełnie wystarczy, przegotowane stracą wiele walorów.