Jedząc śniadanie można uniknąć cukrzycy?

Popularne do dziś jest powiedzenie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dietetycy podkreślają, że osoby, które chcą zadbać o swoją sylwetkę, powinni dołożyć wszelkich starań, aby spożywać właśnie ten posiłek. Jak się okazuje – nie bez kozery. Dlaczego śniadanie jest tak ważne w prawidłowym rozwoju człowieka?

Czym jest syndrom metaboliczny? To szereg powiązanych ze sobą czynników, które skutecznie zwiększają ryzyko rozwoju w organizmie jednostki takich dolegliwości, jak miażdżyca, cukrzyca typu II oraz powikłania naczyniowe. Na zespół metaboliczny składa się szereg czynników, takich jak otyłość brzuszna, wzrost poziomu trójglicerydów w organizmie, zaniżony poziom HDL, jak również nadciśnienie tętnicze, a także zawyżony poziom glukozy we krwi.

Naukowcy ze Szwecji przeprowadzili badania na grupie młodzieży. Na czym polegał przeprowadzony eksperyment? Otóż naukowcy poprosili uczniów, którzy kończyli 9. rok nauki w Lulea w 1981 r., aby udzielili odpowiedzi na pytanie, co jedli na śniadanie. 27 lat później te same osoby poddano szczegółowym badaniom, które miały wykazać występowanie w ich organizmach zespołu metabolicznego i jego składowych.

Wnioski nie pozostawiły złudzeń: aż u 68% osób, które spożywały małe śniadania lub w ogóle nie spożywały tego posiłku, zespół metaboliczny występował znacznie częściej niż u osób, które spożywały duże śniadania.

Ponadto zdiagnozowano u osób tych inne objawy tego schorzenia, takie jak wyższe stężenia glukozy we krwi oraz otyłość brzuszną.

Autorzy badania podkreślają jednak, że w celu lepszej weryfikacji wniosków należałoby przeprowadzić kolejne eksperymenty, aby lepiej przeanalizować mechanizm powstawania i działania tego procesu. Maria Wennberg – autorka badania – podkreśla jednak, że w jej opinii wielkość spożywanego śniadania może mieć wpływ na regulację stężenia glukozy we krwi.

Źródło:
Maria Wennberg, Per E Gustafsson, Patrik Wennberg, Anne Hammarström. Poor breakfast habits in adolescence predict the metabolic syndrome in adulthood. Public Health Nutrition, 2014
331

Tylko u nas!

  • Leksykon produktów

    Pierś z kurczaka – wartości odżywcze oraz zastosowanie mięsa drobiowego w dietach odchudzających

    Dowiedz się więcej o najbardziej lubianym fragmencie kurczaka!

    czytaj więcej
  • Ciekawostki

    Węglowodany – postrach osób na diecie

    Kiedy słyszymy słowo „węglowodany”, od razu przychodzą nam na myśl kostki cukru, ciasteczka oraz inne słodkie przyjemności, które przeszkadzają w uzyskaniu idealnej sylwetki. Węglowodany są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, co musimy o nich wiedzieć, żeby właściwie wykorzystać je w naszej diecie? Okazuje się, że mamy dostęp do różnych rodzajów węglowodanów – jedne są... Czytaj dalej »

    czytaj więcej
  • Styl życia

    Dbaj o kolana!

    Zobacz, jak możesz wesprzeć stawy kolanowe.

    czytaj więcej

3 komentarzy na “Dbaj o kolana!

  1. malaala
    malaala

    Aktywność fizyczna jest jedną z podstawowych metod pozwalających na wzmocnienie kości, mięśni, utrzymanie prawidłowej ruchomości stawów i zapobieganie ich zesztywnieniu. Stawom służy nie tylko regularne uprawianie sportu, ale także zwykła, codzienna gimnastyka, bo wzmacnia mięśnie, które są wsparciem dla stawów.

  2. kara
  3. tam

Dodaj komentarz