Jedzenie na parze, ubytki na wadze

Oprócz smażenia, gotowania w wodzie i pieczenia, mamy jeszcze jeden łatwy sposób obróbki cieplnej pożywienia – gotowanie na parze. W dzisiejszych czasach ten sposób przyrządzania potraw to czysta przyjemność, a półki sklepowe uginają się pod ogromnym wyborem parowarów. A na czym właściwie polega przewaga gotowania na parze nad innymi metodami?

Gotowanie na parze ma wiele zalet, a jedną z nich jest dietetyczny efekt – potrawy przygotowane w ten sposób są bardzo dobre dla naszej figury, ponieważ nie wymagają tłuszczu, który z powodzeniem zastępuje para wodna. To sprawia, że dania z parowaru charakteryzują się niską zawartością kalorii. Oprócz tego jest to jeden z najzdrowszych sposobów, bowiem w przeciwieństwie do np. tradycyjnego gotowania, nie eliminuje cennych witamin i mikroelementów z pożywienia.

Do gotowania na parze potrzebujemy jedynie specjalnego garnka z sitkiem lub parowaru. To drugie narzędzie bardzo ułatwia cały proces powstawania posiłku, ponieważ ma kilka odrębnych pięter, na których można ugotować jednocześnie wszystkie składniki, od mięsa, przez warzywa po kaszę czy ryż. Żaden składnik nie straci przy tym swojego specyficznego smaku, zabarwienia i działania. Jedzenie nie jest przesiąknięte wodą, więc posiada przy tym wszystkim atrakcyjny wygląd oraz apetyczną chrupką konsystencję. Co niezwykle istotne – gotowanie na parze może w zupełności obyć się bez soli, za to świetnie się łączy z różnego typu ziołami, które można wrzucić do wody znajdującej się na dnie naczynia. Każde przygotowane w ten sposób danie będzie lekkostrawne, bardzo aromatyczne i smaczne. Gotowanie na parze pokochają wszyscy ci, którym wiecznie się spieszy – przygotowanie całego obiadu tą metodą zajmie maksymalnie około pół godziny. W dodatku nawet największy kuchenny laik poradzi sobie z takim gotowaniem bez kłopotu. Po gotowaniu w parowarze nie trzeba zbyt dużo zmywać, ponieważ wszystko powstaje w jednym garnku, w sposób sprawny i czysty.

Jeżeli do tej pory nie miałeś okazji zapoznać się z tą metodą przygotowywania posiłku, wypróbuj ją koniecznie. Z całą pewnością przypadnie Ci do gustu i będziesz mieć możliwość przygotowania przepysznego, pożywnego posiłku dla siebie i swoich bliskich. Poza tym zaoszczędzisz mnóstwo czasu i energii. Przekonaj się – warto.

9 478

Tylko u nas!

  • Leksykon produktów

    Woda gazowana czy niegazowana – które lepiej pić w trakcie diety odchudzającej?

    Sprawdź, którą wodę wybrać!

    czytaj więcej
  • Styl życia

    Ciąża w kontekście 500+ – dochodowy interes?

    Program "500+" - dowiedz się więcej.

    czytaj więcej
  • Fitness

    Videotreningi – zalety i wady ćwiczeń przed telewizorem

    Trening z telewizorem? Poznaj wady i zalety!

    czytaj więcej

Dodaj komentarz