
Indianie z plemienia Kuna piją 40 porcji kakao w tygodniu. Naukowcy odkryli, że dzięki temu żyją dłużej i nie zapadają na demencję starczą.
Przedstawiciele Harvard Medical School obserwowali nawyki żywieniowe Indian z plemienia Kuna i zauważyli, że wysokie spożycie kakao ma na ich życie zbawienny wpływ. Nie tylko je wydłuża w porównaniu do długości życia mieszkańców Panamy, lecz także sprawia, że ich umysły pracują sprawnie do samej śmierci. Naukowcy podejrzewają, że to zasługa flawonoidu – epikatechiny, który możemy znaleźć nie tylko w kakao, lecz także w winie i w herbacie. Za tą tezą przemawia wniosek, który wysnuto po eksperymencie z udziałem osób z niewydolnością serca i cukrzycą drugiego stopnia, które mają uszkodzone mitochondria i występuje u nich znacznie mniej grzebieni, odpowiedzialnych za powstawanie ATP. Przez 3 miesiące podawano im regularnie kakao ze zwiększonym udziałem epikatechiny i okazało się, że poprawiła się u nich struktura mitochondriów.