Kakao przedłuża życie

Indianie z plemienia Kuna piją 40 porcji kakao w tygodniu. Naukowcy odkryli, że dzięki temu żyją dłużej i nie zapadają na demencję starczą.

Przedstawiciele Harvard Medical School obserwowali nawyki żywieniowe Indian z plemienia Kuna i zauważyli, że wysokie spożycie kakao ma na ich życie zbawienny wpływ. Nie tylko je wydłuża w porównaniu do długości życia mieszkańców Panamy, lecz także sprawia, że ich umysły pracują sprawnie do samej śmierci. Naukowcy podejrzewają, że to zasługa flawonoidu – epikatechiny, który możemy znaleźć nie tylko w kakao, lecz także w winie i w herbacie. Za tą tezą przemawia wniosek, który wysnuto po eksperymencie z udziałem osób z niewydolnością serca i cukrzycą drugiego stopnia, które mają uszkodzone mitochondria i występuje u nich znacznie mniej grzebieni, odpowiedzialnych za powstawanie ATP. Przez 3 miesiące podawano im regularnie kakao ze zwiększonym udziałem epikatechiny i okazało się, że poprawiła się u nich struktura mitochondriów.

462

Tylko u nas!

  • Ciekawostki

    Jak zgubić zbędne kilogramy bez większego wysiłku?

    Jak schudnąć bez żywieniowej rewolucji? Sprawdź!

    czytaj więcej
  • Czas wolny

    Instytucja małżeństwa – jak postrzegają ją współczesne kobiety?

    Zobacz jak współcześnie postrzegane jest małżeństwo.

    czytaj więcej
  • Ciekawostki

    Węglowodany – postrach osób na diecie

    Kiedy słyszymy słowo „węglowodany”, od razu przychodzą nam na myśl kostki cukru, ciasteczka oraz inne słodkie przyjemności, które przeszkadzają w uzyskaniu idealnej sylwetki. Węglowodany są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, co musimy o nich wiedzieć, żeby właściwie wykorzystać je w naszej diecie? Okazuje się, że mamy dostęp do różnych rodzajów węglowodanów – jedne są... Czytaj dalej »

    czytaj więcej

Dodaj komentarz