
Lato to wymarzona pora, aby najeść się świeżych owoców i młodych warzyw, bo one mają zupełnie inny, lepszy smak, niż te, które potem jemy przez cały rok. Jeśli owoce i warzywa zajadasz codziennie rano, w południe i wieczorem, to zapewniasz swojemu organizmowi prawdziwą „bombę witaminową”. To właśnie latem owoce i warzywa są najcenniejsze dla zdrowia i najsmaczniejsze.
Mało kalorii, dużo witamin
Owoce i warzywa to niewyczerpane źródło witamin, błonnika, cennych mikroelementów i soli mineralnych. To dzięki nim możemy dostarczać do organizmu takie antyoksydanty, jak: witaminy C i E, czy beta-karoten. To one aktywnie zwalczają wolne rodniki, które są odpowiedzialne za proces starzenia się, a my mamy szansę wyglądać świetnie przez długie lata.
Świeży szpinak, kapusta, brokuły truskawki, porzeczki i natka pietruszki to niezastąpione, naturalne źródło witaminy C. Witaminę E znajdziemy w białej kapuście, w botwinie i w brukselce. W marchewce oczywiście jest mnóstwo beta-karotenu, podobnie jak brzoskwiniach i morelach. No i te wspaniałe pomidory będące niewyczerpanym źródłem potasu, który działa jak balsam dla naszego serca i układu krążenia.
Różnorodność smaków, niezliczona liczba wariantów potraw i przekąsek, które można przygotowywać z owoców i warzyw, nie pozwolą Ci się nimi znudzić.
Grupy kolorystyczne warzyw i owoców
Każde warzywo, każdy owoc zawiera inne witaminy i składniki, ma inny smak i kolor. Aby nie popaść w monotonię jedz warzywa i owoce należące do wszystkich pięciu grup kolorystycznych, na które je podzielono.
Pierwsza, zielona grupa warzyw to między innymi ogórki, szpinak, brokuły i sałata. Czerwoną grupę reprezentują pomidory, papryka, jabłka, granaty i truskawki. Banany, ananasy, marchewki i melony to przedstawiciele grupy trzeciej – żółto-pomarańczowej. Czwarta grupa to warzywa i owoce skupione wokół barwy białej, czyli kalafiory, awokado, cebula, czosnek i kapusta pekińska. Ostatnia, piąta, czarna grupa to na przykład bakłażany, uwielbiane chyba przez wszystkich borówki i czarne porzeczki.
Układając swój letni jadłospis według zasady „5 posiłków dziennie”, można oprzeć każdy z nich o inną grupę kolorystyczną warzyw i owoców. Można przyrządzać z nich posiłki ciepłe, można chrupać je na surowo, a można też przygotowywać sałatki i cudowne, naturalne soki. Twój organizm będzie Ci wdzięczny za takie wspaniałe menu.
Sezonowe owoce i warzywa
Każda pora roku generuje inne potrzeby organizmu. Latem najczęściej daje znać o sobie zwiększone pragnienie, dlatego też typowo letnie owoce pomagają uzupełnić niedobory płynów w organizmie. Arbuzy i melony to bardzo dobre przykłady takich właśnie owoców. W arbuzach znajdziemy sporo likopenu wzmacniającego też serce, a melony oprócz dużych ilości witaminy C i A zawierają także kwas foliowy, tak niezbędny wszystkim paniom zarówno przed ciążą, jak i w czasie jej trwania.
Zwiększona ilość promieni słonecznych niekorzystnie wpływa na nasza skórę, a owoce i warzywa pomogą ją chronić. Chociażby młoda marchewka, która zawiera ogromne ilości beta-karotenu, pomaga chronić skórę przed działaniem promieniowania UV. Beta-karoten działa po prostu jak filtr przeciwsłoneczny, choć go nie zastępuje, ale zapobiega powstawaniu oparzeń słonecznych i przebarwień skóry. Dlatego właśnie należy jeść marchewkę i pić świeżo wyciskane soki.
Typowo letnie owoce, takie jak: truskawki, jagody, maliny czy porzeczki to kopalnia tak zwanych przeciwutleniaczy i błonnika. To te właśnie owoce są w stanie zwalczać wolne rodniki przyczyniające się do rozwoju chorób nowotworowych i procesu starzenia się organizmu. Świeże owoce jagodowe mają wielkie sukcesy na tym polu.
Komponujmy więc letnie posiłki tak, aby zawierały jak największe ilości warzyw i owoców. Surowe, na zimno, na ciepło czy w formie soków i sałatek przyniosą wiele dobroci dla naszego zdrowia.