
Nie wszyscy lubią lato, a w szczególności takie, które niesie za sobą ogromne fale upałów. Duże upały są nie tylko męczące i nieprzyjemne, ale przede wszystkim niebezpieczne dla zdrowia. Niezwykle łatwo wówczas o odwodnienie organizmu, dlatego podstawową zasadą, tuż obok unikania ostrego słońca, jest oczywiście picie dużej ilości płynów. Odwodnienie jest groźne dla każdego, ale szczególną uwagę należy zwrócić na osoby starsze i dzieci w naszym najbliższym otoczeniu.
Zamiast sięgać do sklepowych półek po słodkie napoje, naszpikowane barwnikami i konserwantami, warto postawić na rozwiązania bardziej naturalne, jak samodzielnie przygotowana lemoniada! Jak przygotować taki napój, co jest do niego potrzebne? Odpowiadamy!
Zalety lemoniady
Lemoniada, rzecz jasna ta przygotowana domowym sposobem, jest o wiele zdrowsza od kolorowych napojów, które zresztą wcale nie gaszą pragnienia, a wręcz je wzmagają. Domowa lemoniada to zaś doskonały napój orzeźwiający, który możemy dosłodzić wedle własnych potrzeb (cukrem, syropem, słodzikiem) lub nie słodzić w ogóle.
Zdecydowanie najlepsza lemoniada to domowa lemoniada, bowiem możemy przygotować ją w zaledwie 10 minut, używając do tego celu kilku prostych i tanich składników. Co więcej, każdego upalnego dnia, a tych przed nami latem jest bardzo wiele, możemy eksperymentować z różnymi smakami i dodatkami.
Lemoniada niejedno ma imię!
Myśląc „lemoniada”, najczęściej wyobrażamy sobie od razu napój cytrynowy, umieszczony w przezroczystym dzbanku, wzbogacony o kostki lodu. Rzeczywiście, napój na bazie cytryn to podstawowa, można by rzec, że klasyczna wersja lemoniady. Jeśli jednak za cytrynami nie przepadamy lub akurat zabrakło ich w naszym osiedlowym sklepiku, a nie mamy ochoty na dłuższą wyprawę do innego sklepu, gdy żar leje się z nieba, nic straconego!
Lemoniadę z powodzeniem możemy przygotować z innych cytrusów, jak na przykład pomarańcze, limonka, grejpfruty. Ponadto, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować lemoniadę z takich owoców jak brzoskwinie, ananas czy truskawki. Całkiem spory mamy wybór w dodatkach do lemoniady. Najbardziej popularne są orzeźwiające liście mięty, ale lemoniada będzie wyjątkowo pysznie smakować także z cynamonem czy imbirem. Nic, tylko eksperymentować!
Jak zrobić lemoniadę?
Oto bardzo prosty przepis na lemoniadę, który następnie można dowolnie modyfikować, aby odnaleźć idealne dla siebie proporcje. Wystarczy kilka minut i tyleż samo podstawowych składników:
- 5 łyżek cukru
- 2 litry wody
- 1 kg cytryn
- kostki lodu
Przygotowujemy dzbanek na lemoniadę. Cytryny sparzamy we wrzątku, aby oczyścić skórki, rolujemy po stole, w celu łatwiejszego wyciśnięcia, przekrawamy na pół i wyciskamy sok. Cukier rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody i wlewamy do pozostałej wody (możemy schłodzić ją uprzednio w lodówce). Sok z cytryny przelewamy do dzbanka z wodą przez sitko, by odcedzić pestki. Wrzucamy kostki lodu wedle uznania. Gotowe!
Jeśli mamy ochotę na wyjątkowo orzeźwiający napój, możemy wykorzystać przepis na lemoniadę z miętą. A zatem, do wyżej wymienionego, dodajemy po prostu świeże, dokładnie umyte listki mięty.
Lemoniada owocowa
Pyszną lemoniadę, która szybko ugasi pragnienie w gorące dni, można przygotować ze wspomnianych wyżej owoców, takich jak truskawki, brzoskwinie czy ananasy. Myjemy owoce, kroimy w plasterki, wrzucamy do wody i dodajemy kostki lodu. W przypadku użycia słodkich owoców, musimy uważać z ilością cukru, aby nie przesłodzić napoju. Lepiej dosładzać stopniowo.