
Wbrew pozorom lodów nie należy unikać podczas zapalenia gardła. Ich spożycie może przynieść sporą ulgę.
Kiedy boli nas gardło, najczęściej z przyzwyczajenia sięgamy po ciepłe napoje i unikami wszystkiego, co jest bardzo zimne. Tymczasem zdrowiej będzie dla nas, jeśli postąpimy dokładnie odwrotnie. Lekarze zalecają spożywanie lodów po operacji wycięcia migdałków. Przełykane zimne przysmaki powodują bowiem skurczenie naczyń krwionośnych.
Dodatkowo lody bardzo często zawierają sporo witaminy C, a ta również sprzyja odbudowywaniu się uszkodzonych tkanek. Podobne zbawienne działanie przyniesie zjedzenie lodów podczas silnego bólu gardła. Zimne pożywienie zmniejsza opuchliznę, aktywizuje ślinianki do produkcji większej ilości śliny, więc gardło nie jest wysuszone. Lody należy jednak jeść powoli i małymi porcjami, żeby przy okazji nie wychłodzić organizmu, który stałby się wtedy jeszcze bardziej podatny na zgubne działanie wirusów i bakterii.