
Choć przez wiele osób jest on uważany za przysmak, wartości odżywcze łososia są nie do przecenienia. Jednak, jak w przypadku każdej potrawy, należy zachować umiar w jego spożywaniu. Dlaczego?
- Łosoś to jedno z najbardziej efektywnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WKT). Jedna stugramowa porcja zawiera około 1,8 g omega-3.
- Ta słodkowodna ryba jest także bogata w witaminy A, D i E.
- Zawiera pierwiastki (m.in. cynk i selen), silnie wzmacniające ludzki organizm. Wpływają one bowiem korzystnie m.in. na zwiększenie odporności. Potas z kolei jest niezbędny do funkcjonowania systemu nerwowego oraz regulowania napięcia w mięśniach oraz ciśnienia krwi. Inny z pierwiastków – jod – w znacznym stopniu przyczynia się do poprawy funkcjonowania pracy tarczycy i wspomaga spalanie nadmiaru tłuszczu.
- Najbardziej wartościowe dla naszego organizmu jest mięso łososi żyjących dziko. Trudno jednak nabyć je w sklepach, tym niemniej warto zwracać uwagę na kraj pochodzenia łososia i informacje na etykiecie dotyczącą pochodzenia mięsa.
- Łososie hodowlane często zawierają substancje szkodliwe i trudno przyswajalne przez nasz organizm, w tym m.in. metale ciężkie (rtęć), PCB (polichlorowane bifenyle) lub pestycydy. To z kolei powoduje, że nadmierne spożycie mięsa łososia hodowlanego może prowadzić do przykrych reakcji układu pokarmowego, w tym alergii.
- Tygodniowo powinniśmy spożywać maksymalnie ok. 100-200g mięsa łososia.
207
Żurawina ma wiele leczniczych właściwości. Wykorzystywana jest w profilaktyce i leczeniu chorób dróg moczowych, w leczeniu trądziku, rozjaśnianiu przebarwień i rozświetlaniu szarej i zmęczonej cery. Wyleczyłam nawet helicobakter pylori tym owockiem.
Zgadza się co do tych układow moczowych. Moj tata bral tabsy z zurawiną czy z wyciągniem z zurawiny. Jak miał problemy z siusianiem. I pamietam ze mu bardzo pomagały 🙂 jakie natura ma fajne właściwości dla naszego organizmu.