
Poczciwa marchewka… Co tak naprawdę o niej wiemy? Jest to jedno z tych typowo „polskich” warzyw, które bardzo dobrze znamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Wielu z nas się nią zajada, bowiem ma ona naprawdę dobry, lekko słodkawy smak. Jest wprost idealnym dodatkiem do licznych zup, mięs (marchew duszona czy smażona), sosów. Ale to nie wszystko. Może występować na słodko, np. w cieście czy dżemie i innych przetworach. Bardzo dużą popularnością cieszy się również sok z marchwi, właściwości którego za chwilę omówimy bliżej. Co kryje w sobie marchewka? Sprawdźmy!
Tego o marchewce możesz nie wiedzieć…
Marchew jest rośliną należącą do rodziny selerowatych. W stanie dzikim występuje ona powszechnie zarówno na ternach Europy, Azji, jak i w północnej części Afryki. Historia wykorzystania marchwi jest bardzo długa i sięga starożytnych Chin. Tam też uprawiana była marchew biała, natomiast tradycyjna odmiana w kolorze pomarańczowym, która jest nam najlepiej znana, została wyhodowana przez Holendrów w XVII wieku. Jak się okazuje, nasza pomarańczowa marchewka wcale pomarańczowa być nie musi, gdyż istnieją jej odmiany w kolorze fioletowym, żółtym, a nawet „tęczowym”.
Na obszarze Unii Europejskiej marchewka traktowana jest jako warzywo, co zapewne nikogo specjalnie nie dziwi. Co ciekawe jednak, w Portugalii dżem marchwiowy stanowi jeden z narodowych produktów kulinarnych, zatem tam też uznawana jest ona za owoc…
Właściwości marchewki
Marchewka zalety ma doprawdy liczne. Właściwości odżywcze marchewki, zawarte w niej minerały i witaminy przemawiają za tym, żeby wpisać ją na stałe w nasze codzienne menu. Jedno o czym musimy pamiętać – surowa marchewka właściwości odżywczych zawsze będzie miała więcej niż ta przetworzona. Niemniej jest ona wartościowa dla nas w każdej postaci i warto się nią zajadać!
Co takiego kryje w sobie marchew? Zawiera ona przede wszystkim beta-karoten mający korzystny wpływ na kondycję naszej skóry, jej koloryt, jak również na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Dodatkowo chroni przed rozwojem nowotworów oraz wspomaga odporność naszego organizmu. Osoby cierpiące na problemy sercowe, jak i kłopoty ze wspomnianą skórą czy wzrokiem, powinny jak najczęściej ją spożywać. Marchewka zawiera wszystkie rodzaje karotenoidów, a zatem nie tylko rzeczony beta-karoten, ale także: alfa – karoten, luteinę, likopen, zeaksantynę. Ponadto marchew jest źródłem witamin z grupy B (głównie B1, B2, B6, PP, H), a także witamin C, E i K. Zawiera również takie pierwiastki, jak: fosfor, żelazo, miedź oraz wapń.
Sok marchwiowy – właściwości
Soki przyrządzane na bazie marchwi to jeden z najlepszych sposobów na zaaplikowanie bogactwa minerałów i witamin dzieciom, ponieważ nasze pociechy chętniej wypiją przygotowany sok niż jedzą marchewkę chociażby w postaci surówki. Sok marchwiowy, jeśli jest zrobiony samodzielnie, musi być wypity w jak najszybszym czasie od przygotowania. Czas ten nie powinien przekraczać 24 godzin. Dlaczego? Dlatego, że z każdą kolejną godziną traci on swoje cenne właściwości. Niektórzy producenci wyciskarek do soków deklarują co prawda, że soki przygotowane przy pomocy ich urządzeń zachowują swoje właściwości przez 48 a nawet 72 godziny, ale lepiej „dmuchać na zimne” i pić póki naprawdę świeże…
Soki marchewkowe chętnie są pite przez osoby, które pragną szybciej zdobyć i na dłużej zachować piękną opaleniznę. Dlaczego? Z tej prostej przyczyny, że wspomniany już beta-karoten ma tę niezwykłą właściwość, że potęguje efekty opalania. Musimy jednak pamiętać, że co za dużo to niezdrowo. Picie zbyt dużych ilości soku może doprowadzić do przebarwień. Skóra, zamiast zyskać piękny, złocisty odcień, będzie nieestetycznie pomarańczowa. Ponadto, duża ilość marchwi to duża ilość witaminy A, która w nadmiarze szkodzi.
Surówki na bazie marchwi
Surówki przyrządzone z samej marchwi lub z dodatkiem innych warzyw i owoców to samo zdrowie. Bardzo często towarzyszą one domowym obiadom, bowiem są zwyczajnie smaczne, ale co najważniejsze, dostarczają codziennej porcji cennych składników odżywczych, które mają niebagatelny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Przygotowując surówki, najlepiej sięgać po warzywa sezonowe. Na świeżo są nie tylko smaczniejsze, ale również bardziej wartościowe. A co z okresem jesiennym i zimowym? Jeśli tylko mamy taką możliwość, warto samodzielnie uprawiać warzywa, np. w skrzynkach na parapecie. Możemy też trzymać zapasy w chłodnym miejscu (w spiżarce, w piwnicy) lub po prostu mrozić. Wbrew pozorom mrożenie produktów nie jest złe. Zarówno warzywa i owoce nie tracą swoich wartości odżywczych. Lepsza zaś marchew mrożona z własnego ogródka niż świeży i pięknie wyglądający, ale chemicznie wyhodowany twór niewiadomego pochodzenia.
Gotowana marchewka – właściwości
Warto wspomnieć o kwestii gotowania, bowiem nie ma co ukrywać, najczęściej spożywamy marchew poddaną obróbce termicznej. Ciekawostką jest, iż z badań przeprowadzonych na jednym w brytyjskich uniwersytetów wynika, że pokrojona drobno marchew posiada o jedną czwartą mniej składników odżywczych niż marchew… gotowana w całości! Co więcej, marchew wrzucona do potrawy w takiej postaci będzie również lepiej smakowała niż ta pokrojona na małe części.
Marchewka jest jednym z podstawowych składników wykorzystywanych do przyrządzania zup, sałatek, sosów czy zapiekanek warzywnych, dlatego też warto pamiętać o tym, że im mniej rozdrobnimy warzywo podczas gotowania, tym więcej wartości odżywczych zachowa.