
“Pij mleko, będziesz wielki” – słynne hasło z kampanii reklamowej od lat zachęca Polaków do spożywania większej ilości mleka, która ma zapewnić nie tylko doskonałe zdrowie, ale także świetną kondycję fizyczną. Na rynku pojawia się mnóstwo rodzajów produktu i czasem ciężko jest wybrać ten, który będzie spełniał nasze oczekiwania. Jakie mleko warto pić? Ilu procentowe mleko jest najzdrowsze? Dowiedz się więcej!
Kilka faktów o mleku
Mleko to nic innego jak wydzielina gruczołów pokarmowych samicy ssaków, która pojawia się w okresie laktacji w celu zapewnienia posiłku dla potomstwa.
Od naszych narodzin jesteśmy karmieni mlekiem matki, które, jak potwierdza Światowa Organizacja Zdrowia, stanowi dla nas najzdrowszy i najbardziej wartościowy posiłek przez pierwsze 6 miesięcy. Wielu rodziców decyduje się także na wprowadzenie do diety maluszka mleka modyfikowanego.
Picie białego napoju jest silnie zakorzenione w naszej kulturze i intuicyjnie uznajemy je za korzystne dla naszego zdrowia. W końcu mleko jest najlepszym źródłem cennego wapnia, który szczególnie ważną rolę odgrywa w dzieciństwie oraz okresie dojrzewania.
Rodzaje mleka
Na sklepowych półkach możemy znaleźć mnóstwo rodzajów produktu, jednak pamiętaj o tym, że najzdrowsze mleko można uświadczyć w niewielkich, ekologicznych hodowlach lub u sprawdzonych dostawców. Na początek jednak trzeba zastanowić się nad tym, które mleko będzie dla nas najlepsze. Ze względu na pochodzenie możemy wyróżnić kilka najpopularniejszych odmian:
- mleko od krowy
- mleko kozie
- mleko owcze
- mleko bawole
- mleko kobyle
- mleko renifera
- mleko wielbłądzie
Kolejne rozróżnienie dotyczy sposobu obróbki produktu. Świeże mleko od krowy czy świeże mleko kozie przez lata były uznawane za najzdrowsze. Jednak wraz z rozwojem przemysłowym świata rozpoczęto pasteryzowanie, czyli obróbkę termiczną mleka. W ten sposób powstaje także popularne UHT (ultra-high temperature), które jest poddawane na kilka sekund działaniu bardzo wysokiej temperatury, po czym pakuje się je w sterylne opakowania.
Mleko – składniki odżywcze
Mleko składa się przede wszystkim z wody, tłuszczy oraz białka. Mleko krowie jest doskonałym oraz tanim źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, które ma pozytywny wpływ na układ kostny zwłaszcza w okresie dojrzewania. Zawiera także mnóstwo witamin z grupy B. Jeszcze więcej wapnia, a do tego magnezu, fosforu oraz kwasu linolowego zawiera mleko kozie. Mleko owcze polecane jest przez dietetyków w profilaktyce osteoporozy, gdyż stosunek wapnia do fosforu jest w nim wręcz idealny.
W mleku wielbłąda znajdziesz natomiast dużą dawkę żelaza, a przy tym zawiera ono znacznie mniej laktozy, co świetnie sprawdzi się u osób z nietolerancją. Mleko kobyle ma właściwości podobne do wydzieliny kobiecej, a dzięki swojemu wyjątkowemu składowi znakomicie działa na wszelkie choroby skórne.
Mleko na odchudzanie – włącz je do codziennej diety!
Pomimo tego, że niektóre rodzaje mleka są dość tłuste i kaloryczne, to okazuje się, że może ono sprzyjać odchudzaniu. Szklanka dziennie nie zaszkodzi, a może przyczynić się do utraty wagi. Jeżeli zależy Ci na pozbyciu się zbędnych kilogramów to do diety dołącz także suplement w postaci preparatu Therm Line Fast.
Jeżeli lubisz picie białego napoju to być może dobrym pomysłem będzie wypróbowanie diety mlecznej?
Ogólnie wychodzi zasada, by zbudować sylwetkę trzeba również zdrowo się odżywiać. Budowanie sylwetki jest głownie na siłowni a bieganie można traktować jak Cardio czy interwały.