
Morwa biała to roślina, której cenne właściwości były znane i wykorzystywane już wieki temu. Każda jej część niesie za sobą inne korzyści dla naszego zdrowia, dzięki czemu posiada ona niezwykle szerokie zastosowanie. Jej ojczyzną są Chiny, ale do Europy dotarła już w średniowieczu i od tego czasu cieszy się niezmiennie wielką popularnością. Przybrała ona na sile szczególnie w XX wieku, kiedy badania naukowe potwierdziły jej skuteczne działanie między innymi w leczeniu cukrzycy typu I i II oraz zwalczaniu otyłości. Najwyższa pora poznać tę wyjątkową roślinę nieco bliżej!
Morwa biała – właściwości
Morwa biała to jeden z gatunków drzew liściastych o średnich rozmiarach, który w Chinach już od wieków był uprawiany ze względu na działanie prozdrowotne. W Europie jej uprawa rozpoczęła się w XI wieku. Z czasem roślina zyskała przydomek „roślinnego skarbu” i nic w tym dziwnego biorąc pod uwagę cenne właściwości morwy białej. Poznajmy najważniejsze z nich.
Owoce morwy białej przypominają kształtem owoce jeżyny. Są niskokaloryczne, choć posiadają słodki posmak. Zawierają kwasy organiczne – cytrynowy i jabłkowy, fruktozę, glukozę sacharozę, maltozę, a także flawonoidy, które usuwają wolne rodniki i działają przeciwnowotworowo. Wpływają również na prawidłową pracę układu pokarmowego, a dzięki dużej zwartości pektyn, doskonale poprawiają perystaltykę jelit i regulują cykl wypróżnień, przeciwdziałając zaparciom.
Ponadto, owoce morwy białej działają ściągająco na błonę śluzową żołądka, dlatego zalecane są w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Świeży sok wyciskany z owoców morwy polecany jest osobom cierpiącym na anemię oraz dolegliwości sercowo-naczyniowe. Konfitura z owoców chroni komórki przed uszkodzeniami i opóźnia proces starzenia.
Korzeń morwy białej, a dokładnie wyciąg z niego, jest bardzo dobrym środkiem zwalczającym kaszel. Zalecany jest zwłaszcza osobom cierpiącym na astmę. Posiada on też właściwości antynowotworowe, wspomaga układ odpornościowy i zwiększa witalność organizmu.
Zdrowa pomoc w walce z otyłością
Liście morwy białej pierwotnie były pokarmem dla hodowanych jedwabników, z czasem jednak zaczęto dostrzegać ich działanie lecznicze. Już w starożytnych Chinach zwrócono uwagę na ich antyhiperglikemiczne i wybielające działanie. Są one niezwykle bogate w witaminy z grupy B, które m.in. biorą udział w produkcji czerwonych krwinek, poprawiają nastrój, wpływają na wzrok, uczestniczą w procesie syntezy białek, a także wspomagają pracę mózgu.
Wyciąg z liści morwy białej hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za proces rozkładu cukrów, a także ogranicza ich przemianę w glukozę, co skutkuje obniżeniem poziomu cukru we krwi. Morwa biała na odchudzanie to doskonały pomysł dla wszystkich, którzy chcą pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Poprzez swoje zdolności ograniczania stężenia glukozy we krwi, morwa biała zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej oraz skutecznie likwiduje tę już nagromadzoną.
Ponadto, zawarte w roślinie naturalne składniki zmniejszają apetyt na słodycze, ułatwiając tym samym proces odchudzania. Wszystkie aktywne elementy, które wchodzą w skład liści tej rośliny obniżają poziom szkodliwego cholesterolu i trójglicerydów, biorąc w ten sposób udział w profilaktyce chorób związanych z układem krążenia.
Jak stosować morwę białą i kto powinien jej unikać?
Znane jest lecznicze działanie morwy białej w wielu różnych schorzeniach, ale jak ją skutecznie stosować? Otóż, można ją z łatwością zakupić w każdej postaci – mogą to być suszone owoce, mieszanki ziołowe do przyrządzenia naparu. Doskonałym rozwiązaniem są tabletki zawierające ekstrakt z rośliny, przodującym preparatem pod tym względem Morwa Biała Premium. Popularna jest także herbata z morwy białej, którą możemy bez trudu przyrządzić.
Ze względu na szerokie możliwości zastosowania, morwa biała jako suplement diety zyskała wiele pozytywnych opinii. Są jednak osoby, które powinny jej unikać. Morwa biała nie jest polecana osobom uczulonym na substancje wchodzące w jej skład. Nie powinny jej spożywać kobiety w czasie ciąży oraz w okresie laktacji.