
Natka pietruszki… Z czym Ci się ona kojarzy? Zapewne z jakąś tam zwyczajną zieleniną, którą tradycyjnie dodajesz do wygotowania do wywaru, gdy przygotowujesz zupę. Właśnie tak robiła mama czy babcia, więc i Ty ją dodajesz, choć tak naprawdę nie wiesz, jakie ma właściwości… Być może zdarza się, że widujesz ją również jako element dekoracyjny różnych dań. Jeśli do tej pory pietruszka naciowa czy też pietruszka korzeniowa traktowana była przez Ciebie nieco po macoszemu, najwyższy czas, abyś poznała jej niesamowite zalety!
Poczciwa pietruszka – co musisz o niej wiedzieć?
Pietruszka jest rośliną pochodzącą z rodziny selerowatych. Dziko rośnie ona niemal na całej Ziemi. Jest ona szeroko stosowana nie tylko w sztuce kulinarnej, ale także w lecznictwie. Jadalne są zarówno jej liście, jak i korzeń. Choć podgatunków pietruszki jest wiele, w Polsce uprawiane są przede wszystkim dwa – wspomniane już pietruszka naciowa i pietruszka korzeniowa. W przypadku pierwszej, wykorzystywane są głównie liście (nać), zaś w przypadku drugiej, zarówno korzeń, jak i nać.
Nać pietruszki jest wyjątkowo bogata w prowitaminę A, witaminę C, E, kwas foliowe, chlorofil oraz cenne żelazo. Owoce pietruszki zawierają sole mineralne i flawonoidy. Bogactwo niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów sprawia, że pietruszka zasługuje, by stać się czymś więcej niż tylko dekoracyjnym dodatkiem do potraw.
Pietruszka – właściwości
Właściwości natki pietruszki jest tak wiele, że nie sposób wymienić ich jednym tchem. Wspomnijmy o tych najważniejszych. Po pierwsze zielona pietruszka ma niesamowite walory smakowe. Dzięki swojemu przyjemnemu, intensywnemu aromatowi doskonale podkreśla smak potraw. Nadaje się nie tylko do wygotowania w zupie. Świetnie sprawdzi się jako świeży, wyrazisty dodatek do mięs, farszów, sałatek. Pamiętaj jednak o tym, że poddana obróbce termicznej traci część swoich dobroczynnych właściwości, dlatego warto sięgać po jej świeżą postać – posypując np. zupę na talerzu czy wspomniane już sałatki.
Co ciekawe, pietruszka w ekspresowym tempie odświeża oddech… Zawarte w niej substancje, w tym rzeczony chlorofil, szybko rozwiążą problem nieprzyjemnego oddechu. Po świeże liście pietruszki warto sięgnąć i żuć je np. zaraz po przebudzeniu, po zjedzeniu potrawy z czosnkiem czy po zapaleniu papierosa. Oczywiście jest to metoda jedynie doraźna, jak np. miętowa guma czy cukierek. Jeśli problem nieświeżego oddechu jest bardzo dokuczliwy i wciąż powraca, trzeba skonsultować się z lekarzem, bo może on być objawem licznych chorób.
Na co jeszcze wpływa pietruszka? Działa ona moczopędnie i wykazuje właściwości antyseptyczne. Wspiera w związku z tym leczenie kamicy nerkowej i zapobiega zapaleniom pęcherza. Preparaty na bazie pietruszki wykazują pozytywne działanie przy niektórych chorobach nerek. Napar z pietruszki poprawia trawienie i ogólnie wzmacnia organizm (m.in. dzięki zawartości witaminy C i żelaza). Ze względu zaś na obecność witaminy E i beta-karotenu, pozytywnie wpływa na wygląd cery oraz na wzrok. Nasiona pietruszki wykorzystywane są do przygotowywania ekstraktów, którymi można przemywać twarz w przypadku problemów ze skórą tłustą i trądzikową.
Własna pietruszka
Brak własnej działki czy przydomowego ogródka nie jest jeszcze równoznaczny z tym, że nie możesz samodzielnie uprawiać pietruszki. Możesz jak najbardziej i to we własnym domu. Pietruszka w doniczce będzie równie smaczna i wartościowa, co ta z ogródka, o ile tylko zapewnisz jej odpowiednie warunki. Nie jest to zadanie trudne, bowiem roślina nie wymaga wiele. Wystarczy tylko nasłonecznione miejsce na parapecie i odpowiednio częste podlewanie, aby ziemia nie była sucha (oczywiście nie możesz jej też „przelać”). Pietruszka dobrze rośnie, gdy wilgotność jest stosunkowo wysoka, a temperatura wynosi 20 st. C.