Nie możesz odmówić sobie słodkości? Wypróbuj te przepisy i samodzielnie stwórz zdrowe słodycze!

Wiele osób wprost nie wyobraża sobie życia bez pysznych słodkości. Co więcej, dla wielu z nas dzień bez słodyczy to dzień stracony. Niestety zamiłowanie do łakoci wszelkiego typu szybko zazwyczaj odbija się na naszej figurze w postaci znienawidzonych „boczków” czy „oponki” i innych mankamentów, które z czasem coraz to trudniej jest ukryć pod odpowiednio dobraną odzieżą…

Nadprogramowe kilogramy to jednak nie największy problem, z jakim być może będziemy musieli się zmierzyć, bowiem zbyt duża ilość słodkości w diecie prowadzi nie tylko do nadwagi, ale wielu innych poważnych chorób, jak między innymi cukrzyca. Czy tak musi być? Czy nie ma żadnego sposobu na to, aby odżywiać się zdrowo, bez ryzyka otyłości i wyrzutów sumienia, jednocześnie serwując sobie od czasu do czasu małe co nieco? Oczywiście, że jest – domowe zdrowe słodycze!

Zdrowe ciasta i desery – czy coś takiego istnieje?

Tak, jak najbardziej! Wszelkie domowe wypieki, jak np. kruche ciasteczka owsiane, zdrowe desery owocowe, sernik jaglany itp., są o wiele zdrowsze niż propozycje, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Nie jest żadną tajemnicą, że kupne słodycze naszpikowane są sztucznymi barwnikami, konserwantami i wieloma innymi substancjami, które nie służą naszemu zdrowiu.

Wypieki domowe mają natomiast to do siebie, że skoro sami je przygotowujemy, mamy wpływ na to, co się w nich znajduje. Istnieje wiele składników, które z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowy cukier, białą mąkę czy tłuszcz. Oto zaledwie trzy wśród wielu propozycji, po które warto sięgnąć, aby zaspokoić apetyt na słodycze i jednocześnie „nie zaśmiecić” organizmu szkodliwymi dodatkami:

Muffinki jaglane bez tłuszczu

Muffinki to prawdziwa klasyka wśród słodkości. Można je przygotować na wiele sposobów, z bardzo różnymi dodatkami. Te z kaszy jaglanej, bez dodatku tłuszczu, są wyśmienite, zdrowe i dietetyczne!

Potrzebne składniki:

  •  1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 0,75 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 5 łyżek otrębów
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stewii w proszku
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka malin (lub innych owoców)

Ugotowaną kaszę jaglaną łączymy w misce ze stewią, mąką, otrębami, amarantusem i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce łączymy jajko z mlekiem, a następnie wlewamy do suchych składników. Na koniec dodajemy maliny i mieszamy delikatnie. Wykładamy ciasto do papilotek i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Kruche ciasteczka owsiane z jabłkiem i bananem

Ciasteczka kruche z płatków owsianych, podobnie jak wyżej wymienione muffinki, można przygotować na różne sposoby, z najróżniejszymi zdrowymi dodatkami, dlatego nigdy się nie znudzą!

Potrzebne składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 3 banany
  • 2 jabłka
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Obieramy jabłka i banany, a następnie miksujemy je w blenderze. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta, formując ciasteczka. Pieczemy przez około pół godziny.

Mus jaglany z brzoskwiniami

Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu. Idealnie nadaje się zarówno na pożywne śniadanie, jak i np. podwieczorek. Można wykorzystać inne owoce.

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki mleka migdałowego
  • garść migdałów
  • odrobina cukru waniliowego
  • 3 brzoskwinie

Gotujemy kaszę i studzimy. Dodajemy do niej mleko, migdały i odrobinę cukru waniliowego, blendujemy na gładką masę. Kroimy brzoskwinie i podgrzewamy w garnuszku, aby zmiękły. Na spód pucharka wykładamy część kaszy, następnie brzoskwinie, ponownie kaszę i brzoskwinie, aby stworzyć warstwy. Z powodzeniem możemy wykorzystać inne owoce, jak np. banany, jabłka, maliny, truskawki (mogą być mrożone).

951

Tylko u nas!

Dodaj komentarz