
Na dietach odchudzających najczęściej jako pierwsze odstawiamy produkty zawierające dużo węglowodanów. Jako kolejne odpadają tłuszcze i głównym źródłem energii staje się dla nas białko, co wcale nie jest najzdrowsze dla naszego organizmu. Warto wiedzieć, że węglowodany nie są złe same w sobie. Wszystko zależy od tego, z jakich źródeł pochodzą. W tekście znajdziesz 7 produktów zawierających węglowodany, które możesz śmiało jeść.
Tymczasem zupełna rezygnacja z węglowodanów to fatalny pomysł dla naszego zdrowia i wcale nie taka dobra rzecz dla naszej figury. Zdrowe źródła tego składnika są nam w diecie jak najbardziej potrzebne. Po pierwsze zawierają one również dużo witamin, minerałów i błonnika. Po drugie węglowodany skutecznie i na dłużej zaspokajają nasz apetyt. Po trzecie działają dobrze na nasz nastrój i dostarczają energii. Jeśli spożywasz produkty z węglowodanami o niskim indeksie glikemicznym, ustabilizujesz poziom glukozy we krwi.
Oto 7 najzdrowszych źródeł węglowodanów
- Komosa ryżowa – pseudozboże o ciekawym, niespotykanym w innych produktach działaniu. Zawiera dużo białka, minerałów (żelaza, magnezu, potasu, cynku i fosforu), witamin z grupy B oraz błonnika. Bardzo dobrze syci i pysznie smakuje, może stanowić zastępstwo dla makaronów, kasz, ryżu czy ziemniaków. W internecie można znaleźć sporo pomysłów, jak ją wykorzystać, bo jest to produkt bardzo inspirujący do kulinarnych eksperymentów.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna
1453kJ (340kcal)Białko
14,0 gTłuszcz
w tym kwasy tł. nasycone
6,0 g
0,7 g
Węglowodany
w tym cukry
68,4 g
0,1 g
Błonnik pokarmowy
5,0 gSód
0,003 gTiamina(wit.B1)
0,40mg (36%)*Ryboflawina(wit.B2)
0,30mg (91%)*Kwas foliowy
183 μg (91%)*Fosfor
457mg (65%)*Żelazo
10mg (71%)*Magnez
204mg (54%)*Potas
1040mg (52%)*
Cynk
7,4mg (34%)*Miedź
0,6mg (78%)**% zalecanego dziennego spożycia - Bataty – słodkie ziemniaki, w których znajdziemy dużo beta karotenów i witaminę C, poza tym białko, tłuszcz, węglowodany i błonnik. Są słodkie i delikatne, bardzo dobrze smakują upieczone w piekarniku. Przyrządza je się bardzo szybko, co jest ich dodatkowym atutem. Nie są jeszcze zbyt popularne w naszym kraju, a szkoda. Koniecznie trzeba ich spróbować!
100 gram batatów zawiera:
– 86 kalorii
– 1,6 gramów białko
– 0,1 gram tłuszczu
– 1 gram węglowodanów
– 3 gramy błonnika
- Płatki owsiane – nie muszą pojawiać się na naszym stole w postaci gęstej papki, zwanej owsianką. W internecie jest mnóstwo przepisów na pyszne zupy mleczne z płatkami owsianymi. Można je też stosować w innych daniach. Warto zjadać je przynajmniej kilka razy w tygodniu.
- Mango – źródło błonnika, witaminy C i beta karotenu (a więc antyoksydanty). Jedno mango to 135 kalorii i średnio 4 gramy błonnika, a przy tym słodki smak i działanie antyrakowe. Udowodniono, że jego ekstrakty przeciwdziałają rozwojowi nowotworów piersi, prostaty i jelita grubego.
- Ryż brązowy – Podczas diet często zamieniamy ziemniaki na ryż. To dobry wybór, szczególnie jeśli zdecydujemy się na brązową odmianę. Gotuje się go nieco dłużej niż biały, ale jest nieporównywalnie zdrowszy. Usuwa się z niego tylko łupinę, więc nie traci prawie żadnych cennych składników, m.in. błonnika, minerałów i witamin. Przeciwdziała cukrzycy typu II. Prowadzono badania, które pokazały, że jeśli je się go od jednego do dwóch razy w tygodniu, to ryzyko wystąpienia tej odmiany cukrzycy zdecydowanie spada.
- Jagody – owoce typu jagodowego są bogate w błonnik i antyoksydanty. Dobrze działają na pracę umysłu, dlatego przyjęło się określać je mianem „pożywienia dla mózgu”. Jedzące je osoby dłużej zachowają prawidłowe funkcje myślowe i poznawcze.
- Banany – doskonałe i pyszne źródło potasu, skrobi, manganu, błonnika i witamin B5 oraz C. Dostarczają sporo energii, więc dobrze zjadać na śniadanie lub po ćwiczeniach fizycznych. W przeciwieństwie do innych owoców mają mało cukrów prostych, dlatego panie, które dbają o linię wcale nie powinny się ich bać.
Jedząc wymienione wyżej produkty, zaspokoisz na długo swój głód, będziesz cieszyć się dobrym nastrojem i energią i nie będziesz musiał/musiała obawiać się o wahania glukozy. No i nie zaszkodzisz swojej sylwetce!
U mnie działają soki świeżo wyciskane z warzyw z dodatkiem jednego, dwóch owoców – piję je na śniadanie i ok.17-18 , obiad jem normalnie, w międzyczasie podjadam wafle ryżowe, orzechy. Korzystam z blendera, bo jest szybki, ale w sumie to cześciej z wyciskarki- soki z niej sa dużo zdrowsze. Kilka miesięcy temu, dzięki prezentowi jestem użytkownikiem Huroma Aplha 🙂